2024. Július 14. vasárnap
Az utóbbi időben meglepően széles körben elterjedt ez az első hallásra bizarr szokás. A legújabb kutatás szerint azonban állítólagos egészségügyi előnyeit semmi sem bizonyítja, sőt akár káros is lehet a mamára és a babára.

A placentofágiának nevezett gyakorlat az utóbbi időben újra megjelent az amerikai médiában, miután néhány híresség, például Kourtney Kardashian saját tapasztalatai alapján lelkesen nyilatkozott a placenta vitamintartalmának előnyeiről szülés után. A méhlepény a terhesség alatt szűrőként szolgál, amely magába szívja és megóvja a fejlődő magzatot a méreganyagoktól és szennyező anyagoktól. A gyakorlat támogatói meg vannak győződve arról, hogy a szerv fogyasztása növeli az energiaszintet, serkenti az anyatej termelődését, és megelőzi a szülés utáni depressziót.

Az Archives of Women’s Mental Health szaklapban megjelent friss tanulmányban azonban a szakértők azt állítják, hogy nincs tudományos bizonyíték annak alátámasztására, hogy a méhlepény elfogyasztása valóban védelmet nyújtana a depresszió és a fájdalom ellen, vagy bármilyen más egészségügyi előnnyel járna. Sőt, arra is felhívják a figyelmet, hogy a bizarr divat akár ismeretlen kockázatokkal is járhat az édesanya és gyermeke egészségére nézve. Bár szinte az összes méhlepénnyel rendelkező állat elfogyasztja placentáját a szülés után, az emberek esetében a placentofágia első esetéről csak az 1970-es években számoltak be Észak-Amerikában. A kutatás vezetője, Dr. Crystal Clark akkor kezdett el foglalkozni a jelenséggel, amikor néhány várandós páciense megkérdezte tőle, hogy a placenta elfogyasztása vajon ütközik-e antidepresszáns gyógyszereikkel. A szakértőt meglepte a szokás elterjedtsége, amely az utóbbi években egyre népszerűbbé vált.

A kérdés felderítésére a Northwestern Egyetem kutatóival 10 mostanában megjelent kutatást tekintettek át a placentofágiával kapcsolatban. Eredményeik alapján azt állítják, hogy a kutatások sem emberek, sem állatok esetében nem támasztják alá azokat az állításokat, melyek szerint a placenta nyers, főtt vagy kapszula formájában történő fogyasztása védelmet nyújtana a szülés utáni depresszió ellen. Arra sem találtak bizonyítékot, hogy a gyakorlat csökkentené a szülés utáni fájdalmakat, növelné az energiaszintet, serkentené az anyatej termelődését, javítaná a bőr rugalmasságát, erősítené az anyai kötődést, vagy pótolná a szervezet vastartalékait. A szakértők inkább aggasztónak találják, hogy eddig nem készültek olyan kutatások, amelyek a placenta fogyasztásából eredő esetleges kockázatokat vizsgálnák.


Forrás: Medipress
2015. 06. 10.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés