2024. Július 14. vasárnap
Sokan meg vannak győződve arról, hogy a méhlepény fokozza az energiát, távol tartja a szülés utáni depressziót, és segíti az anyatej termelődését.

Az egészségügyi trendek jönnek-mennek, ez a szülés utáni szokás azonban egyre inkább meggyökeresedik az Egyesült Államok kismamái körében. Az idegen szóval „placentofágiának” nevezett jelenség azt jelenti, hogy az anyák a szülés után folyékony vagy szilárd formában, esetleg kapszulában elfogyasztják a méhlepényt. Ez a vérrel telített, szivacsos szerv látja el a magzatot a szükséges tápanyagokkal, oxigénnel és hormonokkal a köldökzsinóron keresztül a terhesség 40 hetében. Néhány szülésznő azt állítja, hogy az anyák számára is jelentős előnyöket nyújthat. „A placenta segít helyreállítani a szervezet vitamin-, ásványi anyag- és hormonháztartását” – nyilatkozta az AFP hírügynökségnek Claudia Booker szülésznő. „Annyira persze nem frissít fel, hogy azonnal bulizhassunk tőle, csak annyira, hogy ne érezzük úgy magunkat, mint egy elhasznált gép.”

A szülésznő washingtoni otthonában készíti a néhány hétre elegendő placenta kapszula adagokat, melyeket 270 dollárért (kb. 70 000 Ft) árul. A méhlepény kapszulává alakításának folyamata a szakácsoknak valószínűleg ismerősebb, mint a kutatóknak. Először megtisztítja a placentát, kinyomja belőle a vért, megpárolja, majd éjszakára beteszi az aszalógépbe. A kiszárított méhlepényt aztán feldarabolja, ledarálja, és a port apró kapszulákba tölti – a technikát egy kínai akupunktúra szakértőtől leste el. Bár kevés kutatás szól arról, hány anya követi a gyakorlatot jelenleg az Egyesült Államokban, még kevesebb a hatásairól, mégis egyre többen, köztük néhány sztár is kipróbálja a sajátos kezelést.

Booker szerint a méhlepény elfogyasztása pszichológiai előnyökkel is jár, mert segít a kismamáknak távol tartani a szülés utáni depressziót, amely az Egyesült Államokban a Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) adatai szerint a nők közel 19 százalékát sújtja. A placenta ezen kívül állítólag a kimerültséget és a szorongást is enyhíti a szülés utáni zűrzavaros időszakban. Az amerikaiak az elsők közé tartoznak a placenta szülés utáni elfogyasztásának elfogadásában a világon, a szokás azonban már régóta jelen van a kínai orvoslásban, amely nagyra tartja a méhlepény gyógyító tulajdonságait.


Forrás: Medipress
2015. 02. 28.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés