2022. Október 01. szombat
Az egy hónapos Victoria nem mindennapi csecsemő: ő az első Európában, aki ikrek közötti petefészekszövet-átültetés eredményeképpen született meddő anyától. A francia csecsemő és édesanyja is jól vannak.

A 2850 gramm súlyú baba császármetszéssel jött a világra március 8-án, a párizsi régióban lévő Parly II-Le Chesnay magánkórházban. Jacques Donnez professzor, a belgiumi Leuven katolikus egyetemének nőgyógyásza szerint az általa végzett szövetátültetés volt a világon az első eset, amely Turner-szindrómában szenvedő ikrek között történt.

petefészekszövet-átültetés

A Turner-szindróma veleszületett kromoszóma-rendellenesség, amely átlagosan minden 2500 lány közül egynél fordul elő. Lényege az egyik X-kromoszóma teljes vagy részleges hiánya. A betegség „mozaikos formája” esetében csak a sejtek egy része mutatja az X kromoszóma rendellenességét. A Turner-szindrómában szenvedő nők nagy része spontán nem képes teherbe esni, a terhesség ráadásul magas szív- és keringési, valamint vesekockázatokkal jár – emlékeztetett Guy Kerbrat szülész-nőgyógyász, aki Francois Baget kardiológussal és Claude Vaislic szívsebésszel felügyelte a páciens állapotát.

Az anya, a francia Karine Thiriot másfél évtizede várta, hogy teherbe essen – korábban mesterségesen megtermékenyített petesejtet is ültettek a szervezetébe –, míg végre közel 39 éves korában megszületett várva várt gyermeke. Victoria teljesen egészséges, nincs Turner-szindrómája.

2008-ban a 39 éves Susanne Butcher kislánynak adott életet, miután az Egyesült Államokban az ikertestvére petefészekszövetét ültették át szervezetébe. Az átültetést végző Sherman Silber már négy gyermek születését segítette elő korai menopauzában szenvedő nőknél ikertestvérük petefészekszövetének átültetésével.

Az egypetéjű ikrek közötti szövetátültetés előnye, hogy nem igényel kilökődés elleni kezelést; a kilökődés komoly veszélyt jelentene a terhesség kihordására. De van példa nem ikertestvérek közötti átültetésre is, amely nem járt szövetkilökődéssel, és sikeres terhességet eredményezett_ az első ilyen esetet Donnez professzor március végén ismertette a Human Reproduction című szakfolyóiratban. A páciens előzőleg sarlósejtes anaemia (vérszegénység) miatt sugár- és kemoterápiás kezelést kapott.


Forrás: MTI
2011. 04. 18.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés