2024. Július 15. hétfő
Mindössze öt perc szabadban végzett mozgás is javítja a mentális egészséget – állítják tanulmányukban brit kutatók.

Az Essexi Egyetem kutatóinak megállapítása szerint már öt percnyi, szabadban végzett séta, kertészkedés vagy kerékpározás is javítja a hangulatot és az önbecsülést. Az Environmental Science and Technology című szaklapban közzétett tanulmányukban a kutatók felhívták a figyelmet az öngyógyítás ezen természetes módjára, amelyről úgy vélik, hogy jelentős népegészségügyi előnye lehet.

mozgás

Jules Pretty és Jo Barton hangsúlyozta, eddig nem tudták pontosan, hogy milyen időtartamú mozgás szükséges az egészségügyi előnyök megjelenéséhez. Felmérésükben 1252, különböző életkorú, nemű és mentális egészségügyi állapotú ember adatait elemezték.

Megállapították, hogy a legnagyobb egészségügyi változások a fiataloknál és a mentális problémákkal küszködőknél jelentkeztek a mozgás hatására. Az utóbbi csoportnál nem volt jelentősége a kornak vagy a társadalmi helyzetnek. Az önértékelésre 5 perc szabadban végzett mozgás már igen jó hatással volt, a legpozitívabb hatásuk a víz melletti zöld területeknek mutatkozott.


Forrás: MTI

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés