2021. Május 09. vasárnap
Őssejtek segítségével jobb minőségű porcot lehet előállítani, ami nagyban segíti a csípők és a térdek gyógyulását – állítják a hollandiai Twente Egyetem munkatársai.

Nicole Georgi és munkatársai újfajta porcképzési lehetőséggel próbálkoztak, mellyel javítható az ízületek rekonstrukciója: tenyésztett őssejteket és a beteg saját porcából vett sejteket kombinálták. A módszer hosszabb távon hatékonynak tűnik. Hollandiában, csakúgy, mint Magyarországon, ezreket érint az ízületek kopása miatt kialakuló gyulladás (osteoarthritis), melynek leggyakoribb helye a csípő- és a térdízület. Jelenleg a gyógyításban a legelterjedtebb módszer a protézisműtét, ugyanis a porcszövet gyógyulási készsége igen rossz. A betegből származó saját porcsejtek alkalmazása ugyanakkor ellentmondásos eredményeket hozott.

A holland kutatók kötőszövet-eredetű őssejtekkel kombinálták a módszert, a két komponens visszaütetése jóval kielégítőbb eredménnyel szolgált. Az őssejteket csontvelőből izolálták, és kezelés segítségével porcszövet irányába tolták azok fejlődését, és a tudósok azt tapasztalták, hogy ezen elemek képesek előállítani a porcszövet alapanyagát adó mátrixot. Az őssejtek működésének hatásfoka különösen alacsony oxigénnyomás mellett volt kifejezett. Porcsejtek jelenlétében az őssejtek elköteleződése még hatékonyabb volt, és jóval több rugalmas mátrixot eredményezett. Ugyanakkor az őssejtek a porcsejteket is stimulálták, tehát a kedvező kommunikációs hatás kétirányúnak bizonyult. A módszer várhatóan megváltoztatja az ízületi műtétek gyakorlatát, ugyanis egy egyszeri műtét elég lehet a sejtkombináció bejuttatására. Jelenleg már folyamatban vannak a klinikai vizsgálatok.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés