Talán hihetetlennek tűnik, de az emberi csontszövet szilárdsága, teherbíró képessége messze meghaladja a hidak és toronyházak építési anyagául szolgáló vasbeton és acél erejét. Szilárdsága négyszerese a betonnak, terhelhetősége pedig az alumíniuméval vetekszik, annak ellenére, hogy a csontszövetek tömege mindössze negyede egy hasonló méretű acélrúdnak.
Figyelemreméltó tulajdonságait a csont két összetevőjének köszönheti. Kétharmadát kalcium és foszforvegyületek alkotják, melyek rúd alakú kristályokba formálódva teszik e szöveteket keménnyé és merevvé, egyharmadát pedig rugalmas fehérjék az ún. kollagének teszik ki, melyek rostjai az acélsodronyhoz hasonlóan tekerednek fel, s húzódnak végig a csontok belsejében. Ez utóbbi nélkül csontjaink az üveghez hasonlóan már egy enyhe ütéstől is szilánkokra törnének. E rugalmas fehérjék különböző célokra ki is nyerhetők a csontokból, hő hatására enyvvé, zselatinná alakulnak.A zselatint vagy zselatintartalmú készítményeket már meglehetősen régóta alkalmazza gyógyhatású anyagként az emberiség. Már a XII. században Hildegard Bingen úgy írta le borjúbőrből és porcokból készült főzőlét (mi talán kocsonyának neveznénk), mint ami alkalmas gyógyszere lehet az ízületi fájdalmaknak. A latin országokban a zselatin a haj és a köröm növesztésének évszázadok óta bevált eszköze.
"Csodát tett a hajammal, a fejbőrömmel ez a szappan">>>
Mit tehet hozzá a modern tudomány ezen ősrégi tapasztalatokhoz? Bár a szakirodalom szerint a zselatin haj- és körömnövesztő serkentő hatását az elmúlt évtizedekben számos állatokon és emberen végzett kísérlet igazolta, a közelmúltig nem vizsgálták a zselatinnak az arthritiszra gyakorolt hatását. Ennek ellenére a zselatin sportszakemberek és az ortopéd orvosok körében mindig is kedvelt szer volt. A hozzáértők legtöbb esetben kúraszerű, huzamosabb ideig tartó alkalmazását javasolták. Véleményük szerint jótékony hatása mintegy 8 hét után kezd jelentkezni, csökkentve az ízületi fájdalmakat, s egyúttal javítva a páciens mozgását, ill. általános kondícióját.
A kutatásokban az első áttörést az egyik nagy német zselatinkészítményeket gyártó vállalat támogatásával a 80-as évek közepén folytatott klinikai kísérletek jelentették. Az osteoarthritisben szenvedő betegek részvételével végzett kettős vaktesztek eredményei meggyőzőek voltak. Már két hónap után határozott javulás mutatkozott a vizsgált személyek harmadánál, szemben a placebóval kezelt kontrollcsoporttal, ahol semmilyen változást nem mutattak a vizsgálatok.
Mindezen tapasztalatok további alaposabb kutatások kiindulópontjává váltak. Az ízületi problémákkal küzdő páciensek körében lefolytatott újabb vizsgálatok szinte minden esetben alátámasztották a korábbi eredményeket. A zselatin jótékony hatása a résztvevő személyek mintegy harmadánál jelentkezett. Egy másik, immár sportolókon végzett vérplazmavizsgálatok pedig azt mutatták, hogy a vérben jelentősen megnőtt kollagén típusú aminosavak szintje, ami egy további jele a zselatin hatásának.
Más, immár állatokon végzett kísérletek arra adtak választ, hogy a zselatin aminosavai miképp jutnak el az olyan célszervekhez, mint például a bőr vagy a porcok. Az útjukat megjelölt zselatinmolekulák révén lehetett követni.
A már számos esetben lejegyzett hatásokat azonban nem csupán embereken figyelték meg. Közelmúltbeli kísérletek azt mutatják, hogy fiatal csődörök is, melyeket zselatinban gazdag étrenden tartottak, szintén figyelemreméltó eredményeket produkáltak. A mérések adatai szerint a növésben lévő állatok porcai erőteljes fejlődésnek indultak, sőt nem csupán sörényük lett vastagabb, de a patanövekedés is mintegy 40%-kal magasabb értéket mutatott.
Mindezek fényében bátran állítható, hogy mindazok, akik ízületi fájdalom miatt szenvednek, ezentúl egy rég-új szerrel is számolhatnak, a zselatinnal. Szerrel, de nem gyógyszerrel, hiszen a zselatin tulajdonképpen nem is gyógyszer, hanem élelmiszer. Az emésztése tökéletesen biztonságos, mellékhatásokkal nem kell számolnunk, ráadásul a szaküzletekben is kapható zselatintartalmú termékek könnyen felszívódnak, bevitelük egyszerű és általában a zselatin mellett további, az ízületek egészséges fejlődését elősegítő vitaminokat illetve ásványi anyagokat tartalmaznak.