2024. Február 26. hétfő
Élettani okok miatt az orrdugulás a csecsemőket sokkal inkább kínozza, mint a felnőtteket. Nem mindenki előtt ismert, de ebben a korban a kicsik még nem tudnak a szájukon át levegőt venni, a nagyobbacskáknak pedig nem tartozik kedvenc elfoglaltságaik közé az orrfújás. Mit tehetünk azért, hogy ezt a helyzetet könnyebbé, a gyógyulást gyorsabbá tegyük?

orrsziÉletünk első éveinek leggyakoribb betegsége a nátha, vagyis a „felső légúti fertőzés”, amely ebben a korban semmilyen vonatkozásban nem tekinthető azonosnak a felnőttkorival. Már csak azért sem, mert az orrban felgyülemlett váladék eltávolítása csecsemőkorban a szülő feladata, később pedig, bár a kisgyermek már képes lehet kifújni az orrát, az nem elég hatékony, még ha ügyesen csinálja is; a fertőzött váladék egy része ott marad és pang az orrüregben, további bajokat okozva.

Miért fontos a tiszta légút?

A csecsemő orrában a felülfertőzött váladékpangás táplálkozási, szopási nehézséget okoz, hiszen a csecsemő veleszületetten orrlégző. Elengedhetetlen feltétele a mellről történő szopásnak a jó orrlégzés, amit viszont akadályoz az üreget bélelő duzzadt nyálkahártya és a pangó váladék. Csecsemőkorban az orrnyálkahártya igen hajlamos a vizenyős duzzanatra, ami a váladékpangáson túl jelentősen szűkíti az orrjáratokat. Ha a csecsemő orrából nem távolítjuk el rendszeresen a váladékot, az felülfertőződhet, és tovább terjedhet! Útja először a melléküregek felé tart, majd a középfülek és az orrgarati nyirokszövet gyulladása társul hozzá: arcüreg, középfül, orrmandula-gyulladás alakul ki. Ha a rendszeres leszívással nem akadályozzuk meg, a fertőzött váladék eljuthat a légutak egész területére, a légcsőbe, hörgőkbe is. A lenyelt váladék gyomorhurutot okozva hasfájást, hányást, hasmenést okozhat. Mindemellett az orrnyálkahártya duzzanata akadályozza az orrba nyíló fülkürt szellőzését is. Ez a magyarázata, hogy a később kialakuló hallászavarok a banálisan induló nátha szövődményei.

Hogyan távolítsuk el a váladékot?

Kulcskérdés a pangó váladék eltávolítása és a nyálkahártya-duzzanat csökkentése. A fertőzött váladékkal a kórokozók tömegét távolítjuk el, és ez már önmagában is gyógyító hatású, emellett a betegség tovaterjedését is megakadályozzuk. Lényeges, hogy a váladékeltávolítás hatékony, gyors és könnyen kivitelezhető legyen. Hatékonyságon azt kell értenünk, hogy az orrváladéknak nemcsak az orrbemenetből, hanem az orrüreg hátsó részéből is el kell távoznia. Erre viszont a kézzel összenyomható, ballonos szívók ereje nem alkalmas. Tartós, megszakított szívás otthoni körülmények között porszívóra szerelt orrszívóval végezhető. Ilyen eszköz kapható a gyógyszertárakban. A szívónak az orrhoz illesztett végét időnként néhány másodpercre el kell venni az orrbemenettől; a másik orrnyílást befogva a szívás ereje nő. Erre csak nagyobb gyermek esetében és nagyon sűrű, nehezen ürülő váladék mellett van szükség.

Nem kell tartani a szívás erejétől, mert sem az orrnyálkahártyán, sem a koponyaüregben nem okoz kárt. Naponta többször megismételve sem idéz elő problémát, csakis segíthetünk vele! Az orrjáratok szabadabbá válnak, a csecsemő szopása zavartalan lesz. A váladék leszívása után továbbra is orrdugulást okozó nyálkahártya-duzzanatot orrcsepp helyett orrspray-vel célszerű megszüntetni. A spray formájában bejuttatott gyógyszer jól hat, mert „beteríti” az orrnyálkahártyát, sőt, eléri a fülkürt élettani nyílását is. A fülekre helyezett meleg kezeléssel együtt javítja a fülkürtök átjárhatóságát.


Forrás: Vital

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés