2021. Május 15. szombat
Lehet, hogy az első öngyilkos gondolatok és kísérletek fiatalabb korban kezdődnek, mint eddig gondolták. Egy amerikai kutatás szerint az érettségi előtt álló fiatalok közül minden kilencedik próbált már véget vetni az életének, jelentős hányaduk már általános iskolás korában.

A Journal of Adolescent Health című folyóirat novemberi számának egyik cikke szerint az önmaguk ellen forduló fiatalok közel 40 százaléka a középiskolai tanulmányaik megkezdése előtt már maga mögött tud legalább egy kísérletet. A gyermek- és kamaszkori öngyilkossági kísérletek kapcsolódnak a depresszióhoz. A kutatás első ízben tárta fel, hogy a fiatalok megbízhatóan képesek felidézni az első próbálkozás időpontját.

öngyilkosság

"A krónikus mentális problémákkal küzdők esetében már korán megmutatkoznak a kínlódás jelei – mondta el James Mazza, a Washington Egyetem oktatási pszichológus professzora, a kutatás vezetője. – Az eredményekből leszűrhető, hogy a mentálhigiénés programokat már az általános iskolában be kellene vezetni. Ez a korosztály igen jól szavakba tudja önteni a lelkiállapotát.”

A kamaszkor igazi megpróbáltatást jelenthet azoknak, akiknek életét megkeseríti a kábítószer, az alkohol, a szex és szexuális beállítottságuk. Ugyanakkor egyre inkább önállóvá válnak. „Ebben az időszakban igyekeznek függetlenedni a szüleiktől és nevelőiktől, de nincs tapasztalatuk ezzel kapcsolatban – magyarázta Mazza. – Akik mellettük állnak, vagyis a barátaik, szintén tájékozatlanok, különösen, ha krízishelyzet áll elő.”

A szakember és munkatársai 883, 18-19 éves fiatalt kérdeztek ki korábbi öngyilkossági kísérleteikről. A válaszadók 9 százaléka, vagyis 78 fő jelezte, hogy már túlvan egy ilyen traumán. Az öngyilkossági hullám hatodik osztály (12 éves kor) körül mutatott erőteljes emelkedést, a 8. és 9. évfolyam között érte el tetőpontját. A visszaesők általában sokkal korábban kezdték, akár már 9 éves korban.

Mazza összevetette az öngyilkossági kísérletek időpontját a múltban felmért depressziós jelzőértékeikkel, melyet az Egészséges Gyermekekért Projekt keretében mértek fel. Az első próbálkozás időpontjában jelentősen magasabbnak mutatkozott a depresszió szintje azokhoz képest, akik nem fordultak önmaguk ellen. „Ez azt mutatja, hogy a depresszió mértékével a gyerekek képesek kommunikálni azt, hogy valami nincs rendben velük. Valószínűleg nem hiszünk igazán abban, hogy képesek felmérni a saját állapotukat, de kutatásunk eredményei szerint igenis megbízhatunk a jelzéseikben. Így sikerülhet beazonosítani azokat, akiket ez a veszély fenyeget” – tette hozzá a kutató.


Forrás: Medipress
2011. 12. 05.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés