2022. Október 01. szombat
A „csendes” öngyilkossághoz való konkrét tanácsokat, gyógyszereket ajánló honlap váltott ki újabb vitát Hollandiában az öngyilkosság és az eutanázia kérdéséről.

A Holland Egyesület a Szabad Halálért (NVVE) által csütörtökön elindított honlap ahhoz kíván hozzájárulni, hogy az életüket befejezni akarók „ne a vonat elé vessék vagy felakasszák magukat, esetleg más kegyetlen módszerekkel vessenek véget életüknek”, hanem csendben, gyógyszerek segítségével tegyék meg ezt.

öngyilkosság, eutanázia

„Mindenkinek joga van a méltó halálhoz” – hangsúlyozta Petra de Jong, az NVVE igazgatónője a de Volkskrant című holland napilapnak adott interjújában. Rámutatott arra, hogy az öngyilkosság kegyetlen módjai nem csak az azt végrehajtó embereknek szörnyűek, hanem hozzátartozóiknak is.

A hatóságok most azt vizsgálják, hogy a honlap megsérti-e az aktív eutanáziára vonatkozó holland törvényi szabályozást, amely 2002 óta bizonyos körülmények között megengedő álláspontot képvisel.

Az NVVE hangsúlyozza, hogy a weboldalon semmilyen olyan instrukció nem szerepel, amely előmozdítana egy hirtelen elhatározásból elkövetett öngyilkosságot. Rámutat például, hogy az ajánlott gyógyszerek legtöbbje csak receptre váltható ki. A szervezet ezenkívül kiemeli azt is, hogy a honlaphoz csak tagjaik férhetnek hozzá, a tagság feltétele pedig a 16. életév betöltése. A honlap bírálói ugyanakkor emlékeztetnek arra, hogy a tagság azonnal életbe lép, amint valaki – akár online – átutalta a csekély éves tagsági díjat.

Az ENSZ Emberi Jogi Bizottsága nemrég szólította fel Hollandiát, hogy vizsgálja felül az eutanáziát szabályozó jogszabályait.


Forrás: MTI
2009. 11. 13.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés