2024. Július 22. hétfő
Negyedszázadon keresztül évről évre csökkent az öngyilkosságok száma Magyarországon, 2007 óta azonban stagnálást mutatnak a statisztikák – írta kedden a Népszabadság.

Az öngyilkossági halálozások kilencven százalékában jelentős szerepet játszanak a pszichés megbetegedések. A leggyakoribb ok a depresszió legsúlyosabb esete, de egyéb lelki és szenvedélybetegségeknek is közük lehet az öngyilkossághoz.

öngyilkosok, depresszió

Miután sikerült az egészségügyben széles körben világossá tenni, hogy miképpen ismerhető fel a depresszió, és milyen módszerekkel kezelhető, huszonöt éven át folyamatosan csökkent az öngyilkosok száma Magyarországon – mondta el Rihmer Zoltán professzor, akadémiai doktor, pszichiáter és neurológus szakorvos a lapnak.

Amióta adatokat gyűjtenek az öngyilkosságról, Magyarország az elsők között volt Európában. A nyolcvanas évek közepén százezer lakosra évente 46 öngyilkos jutott, jelenleg százezer ember közül 23 követ el öngyilkosságot a szakember szerint.

A közelmúlt óta megfigyelhető stagnálás főleg a pszichiátriai intézményrendszer helyzetének romlásával, a szakma lehetőségeinek beszűkülésével magyarázható. Rihmer állítja: erről a területről az átlagosnál többen mennek külföldre, s kevés az utánpótlás. A depresszió hatásos leküzdését biztosító antidepresszánsok forgalma pedig csökken – olvasható a lapban.


Forrás: MTI
2009. 03. 17.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés