2024. Július 25. csütörtök
A 11-14 éves kamaszok többsége osztott már meg önbántalmazással kapcsolatos képet az interneten, az ilyen fotókat megtekintő társaik fele pedig úgy érezte a megtekintésükkor, hogy kedve támadt hasonlót tenni saját magával. A kutatási eredmények azután láttak napvilágot, hogy 2014-ben minden eddiginél több csemete került kórházba önbántalmazás miatt.

Ijesztően sok gyermek lát önbántalmazásról szóló képeket az interneten, amelyek hasonló magatartásra buzdítják őket. A 11-14 esztendősek 60 százaléka osztott már meg ilyet a közösségi médiában, amelyek megtekintése önbántalmazási vágyat ébresztett társaik több mint felében. A 2 000 fiatal bevonásával készült kérdőíves felmérést négy brit jótékonysági szervezet végezte: a ChildLine, a YouthNet, a selfharmUK és a YoungMinds. Az eredmények alapján arra is fény derült, hogy a 18-21 évesek csaknem 8 százaléka okozott már magának bántódást, vagy pedig közvetlenül ismert valakit, aki így tett.

Elképesztően aggasztó adatok születtek, amelyek szinte könyörögnek azért, hogy fontos kérdéseket vessünk fel az önbántalmazás, a gyerekek és az online világ kapcsolatáról – fogalmazott Lucie Russell, a YoungMinds kampányelnöke. „Úgy találtuk, hogy az önbántalmazásról szóló képek terjesztése rendkívül gyakori a kicsik és a tinédzserek körében, ami negatívan befolyásolja a közérzetüket. A legrémisztőbb, hogy a fotók már a 11-14 évesekre is hatással vannak, hiszen ők még hajlamosabbak az effajta viselkedésre, és még nagyobb arányban osztanak meg egymással ilyen anyagokat” – tette hozzá a szakember. Az eredményeket a brit önbántalmazás elleni nap alkalmából tették közé. „Mindannyian felelősek vagyunk az általunk megosztott internetes tartalmakért, így tisztában kell lennünk vele, hogyan hatnak másokra” – összegezte Emma Thomas, a YouthNet vezetője.


Forrás: Medipress
2015. 03. 08.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés