2024. Július 18. csütörtök
Hiánya 10 évet is elvesz az életünkből!  -  Mennyi omega3 zsírsavat fogyasszunk?
Az elfogyasztott zsírok közel sem csak energiát szolgáltatnak, vannak olyanok, amelyek hozzájárulnak például az immunrendszer szabályozásához, a szervezetben lévő gyulladások csökkentéséhez, csökkentik a szív- érrendszeri halálozást, sőt, az intelligencia, a tanulási képességek kifejlődésére is döntő hatással vannak. A legfontosabbak ezek közül az omega3, és az omega 6. Szervezetünk nem képes ezeket előállítani, így kizárólag külső forrásból pótolhatjuk.

Az omega3 zsírsavak biztosítják a vörösvértestek rugalmasságát, a megfelelő kapilláris keringést, az érbelhártya egészséges működését. Nélkülözhetetlen az idegrendszer, valamint a szem ideghártyájának működéséhez.

Az emberi agy jelentős százaléka zsírokból áll, így a zsíroknak kulcsszerepe van az agy fejlődésére is. A DHA egy olyan többszörösen telítetlen szírsav, amely az omega3 zsírsavak közé tartozik, és a kutatások kimutatták, hogy nem csak a látás szempontjából fontos a DHA, hanem a tanulási és a kognitív képességek kifejlődésében éppoly létfontosságú.

Ha bizonyos anyagok folyamatosan jelen vannak a szervezetünkben, krónikus gyulladás alakul ki. Megfelelő mennyiségű omega-3 zsírsav jelenlétével testünk képes megfékezni, helyes mederbe terelni a krónikus gyulladást, mely minden civilizációs megbetegedés közös tényezője! Azoknál a személyeknél, akik rendszeresen fogyasztottak omega3 zsírokat (DHA-t, EPA-t), 6-18 %-kal csökkent a koszorúér betegséggel összefüggő halálos és nem halálos események előfordulása. A legmarkánsabb összefüggést a hirtelen szívhalálozással kapcsolatosan találták a kutatók. 47%-kal csökkent a hirtelen szív eredetű halálozási arány azok között, akik rendszeresen fogyasztottak omega3 zsírsavakat.

Health & Youth Omega3 olajok>>

Hiánya 10 évet is elvesz az életünkből!

A szervezetünkben lévő omega6 /omega3 aránya információt ad a krónikus gyulladásokról, a sejtkárosodás mértékéről. Testünkben ugyanannyi omega6 és omega3 zsírsavszint lenne az ideális. Ez az érték hazánkban jellemzően 40-60:1, de nem ritka a 80:1 vagy ennél magasabb arány. Mindez a silány, egészségtelen étkezésnek a főként telített zsírokban, omega6 zsírokat tartalmazó, feldolgozott élelmiszerek és mellette a cukrok fogyasztásának a következménye. Magyarország a napi 77 mg omega3 bevitellel sereghajtó a világban, ennek következtében viszont élen jár a szívinfarktus, stroke előfordulásban. 10 évvel rövidebb életet élünk, mint a sok omega3 -at fogyasztó izlandiak, japánok.

Mennyi omega3 zsírsavat fogyasszunk?

Egészségmegőrzésre napi 2000 milligramm ajánlott. Szív- és érrendszeri, ízületi problémák, veseműködési zavarok esetén nagyobb adag szükséges. Az omega3 pótlására tengeri halak, rákok, olajos magvak, algák fogyasztása javasolt. Sokan idegenkednek fogyasztásuktól, mert vagy nem szeretik a halat, vagy tartanak a szennyeződésektől, melyeket a halak életük során begyűjtenek. Az omega3 készítményekkel kapcsolatban is jogos elvárás a halak eredetére, halászatra (MSC) és az előállításra vonatkozó minőségi tanúsítványok megléte, az alacsony TOTOX érték, ami az oxidált, avas zsírok, toxikus anyagok szintjét fejezi ki. Az alacsony oxidációs értékű omega3 fogyasztásnak van a legkedvezőbb hatása egészségünkre.

Fogyasszon a norvég sarkvidéki tőkehalakból származó, tiszta folyékony omega3 halolajat vagy a vegán omega3 készítményt!

Health & Youth Omega3 olajok>>


Forrás: Dr. József Erika
2020. 07. 31.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés