2022. Október 01. szombat
A sokat síró, rosszul alvó és evő csecsemők nagyobb eséllyel válnak problémás gyerekké a későbbiekben – állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport.

A sírás a csecsemők természetes tevékenysége, ám a három hónapnál idősebb, nem hasfájós babák között előfordul, hogy látszólag minden ok nélkül igen sokat sírnak. Erről, valamint a csecsemők rossz alvásáról és evéséről 1987 és 2006 között készült 22 tanulmány összesen 17 ezer gyerekre vonatkozó adatait összegezték a kutatók, összehasonlítva a későbbi életkorban – három és tíz év között – jelentkező viselkedési problémákkal.

Az Archives of Disease in Childhood című szakfolyóiratban közzétett metaelemzésükben a svájci, német és brit kutatók úgy találták, hogy a csecsemőkorban problémás gyerekek nagyobb arányban küzdöttek a későbbiekben hiperaktivitással és figyelemzavarral, mint a nyugodt babák. Ezeknél a gyerekeknél gyakrabban fordult elő depresszió, szorongás és agresszív viselkedés is.

A tanulmány nem ok-okozati kapcsolatot állapított meg, hanem úgy találta, hogy a különböző életkorokban mutatott viselkedési minták között kapcsolat lehet. Az eredmények megerősítik, hogy érdemes odafigyelni a csecsemőkorban jelentkező tünetekre, és kikérni védőnő vagy más egészségügyi szakember tanácsát.


Forrás: MTI
2011. 04. 26.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés