2024. Július 18. csütörtök
Lehetséges kiváltó okok -  Mit lehet ellene tenni?
A csecsemőkorban jelentkező, csillapíthatatlan, látszólag ok nélküli sírás okának tisztázása nem egyszerű feladat a szülők számára. Ha a baba nem éhes, tiszta a pelenkája, nem fázik, nincs melege, és más, kellemetlenséget okozó tényezőről sem tudunk, legtöbbször a hasfájás sejthető a sírás hátterében.

Az élet nagyjából első három hónapja sok csecsemőnél a hasfájósság jegyében telik. Az infantilis kólika névvel is illetett jelenség régóta ismert, ám biztos ellenszerét még mindig nem találják, és pontos kiváltó oka sem ismert. Lényege, hogy a baba néhány hetes korától kezdve három-négy hónapos koráig huzamos ideig (legalább három héten át) rendszeresen (heti minimum három nap), sokáig (akár órákon át) keservesen sír, amit a szülői vigasztalás sem képes elmulasztani.

kólika, csecsemőkori hasfájás

A sírás rohamokban tör a babára, rendszerint a nap azonos szakaszában, és látszólag nincs kiváltó oka. Nyugtalan, lábát felhúzza, “tekergőzik”, hasa kemény. Mindeközben normálisan fejlődik és gyarapodik, és az orvosi vizsgálat sem talál olyan szervi eltérést vagy konkrét problémát, ami okot adhatna a kínzó hasfájásra. Ettől függetlenül rohamokban jelentkező, kólikaszerű hasfájás lehet tünete más eltéréseknek, betegségeknek, például allergiának, húgyúti fertőzésnek, ezért a hasfájós babát mindig tanácsos a gyermekorvosnak is megmutatni. Ugyanígy figyelmet érdemel, ha a súlygyarapodás elmarad a normálisnak tekinthetőtől, a baba nem eszik rendesen, illetve láz, vagy más emésztőszervi panaszok is jelentkeznek.

Lehetséges kiváltó okok

Feltehetően nagy szerepet játszik a kólika jelentkezésében az, hogy a csecsemők testtömegükhöz képest nagy mennyiségű táplálékot fogyasztanak el, és az ennek megemésztéséhez szükséges bélmozgások, rándulások az érzékenyebb babákat jobban kínozzák. Az étkezés kezdetén lenyelt levegő is feszítheti a belek falát, ráadásul a baba a sok sírás során még több levegőt nyel le.

Kutatások egy lehetséges szervi okot is feltételeznek: a kólikás panaszokat mutató csecsemők vérében magasabb bizonyos, a belek perisztaltikáját elősegítő anyagok, köztük a motilin hormon szintje. Az anyatejjel táplált babáknál a motilin szintje alacsonyabb, és körükben ritkább is a kólika előfordulása.

Érdekesség, hogy a szülői attitűd is befolyásolhatja a kólikát. Megfigyelések szerint a hasfájósság gyakoribb az idősebb, magasabb iskolai végzettségű szülőknél, ha első gyermekről van szó,vagy ha az édesanya kórelőzményében szerepeltek szülészeti komplikációk – tehát a túlzott aggodalom és a sírásra való túlzott odafigyelés is szerepet játszhat abban, ha a baba nyűgös.

A kólika ismert rizikótényezője még az anya terhesség alatti dohányzása is.

Mit lehet ellene tenni?

A zokogó csecsemőt hasztalanul nyugtatni próbáló szülőket nem vigasztalja, de sajnos a kólikát száz százalékos biztonsággal megszüntető ellenszer nem létezik, illetve a legtöbb baba idővel egyszerűen “kinövi” a hasfájósságot. Ettől függetlenül léteznek lehetőségek a kínok enyhítésére.

Az étkezési szokások megváltoztatása
• Tápszeres babák esetében segíthet a hipoallergén tápszerre való átállás.
• Az anyatejjel táplált csecsemőknél összefüggés lehet a hasfájás és az anya által fogyasztott ételek között. Ha egyértelmű, hogy valamilyen étel fogyasztását követően a baba az etetés után jobban sír, tanácsos kihagyni az anya étrendjéből az adott ételt. Érdemes azt is kipróbálni, hogy a tehéntej, illetve más, allergiát kiváltani képes élelmiszerek, például a szója, a búza, a tojás, a mogyoró és a hal, vagy akár a csokoládé kiiktatása után csökkennek-e a tünetek.

Természetes szerek és gyógyszerek
• Vizsgálatok szerint a probiotikumok adása enyhíthetik a tüneteket, csakúgy, mint az édeskömény és ánizs keverékéből álló gyógytea.
• A patikákban sokféle vény nélkül kapható, hasfájás elleni szert találhatunk. Létezik olyan, amely a baba által lenyelt apró levegő-, és az emésztés során keletkező gázbuborékokat nagyobbakká alakítja, így segítve azok távozását. Mások a puffadást és a telítettségérzetet csökkentik.

Masszázs és törődés
• Ha közvetlenül nem is enyhíti a hasfájást, a dédelgetés, a szülő közelsége és testmelege csökkenti a stresszt és segít megnyugtatni a babát. Figyeljünk oda a csecsemő igényeire: vannak gyerekek, akiknek segít a ringatás, a babakocsiban való tologatás vagy az autózás, esetleg egy meleg fürdő, de van, aki egyedül jobban megnyugszik, és belealszik a sírásba. Az is lehet, hogy a mellre helyezés vagy a cumisüveg nyugtatja meg, arra azonban érdemes figyelni, hogy ne egye túl magát. Előfordulhat, hogy abbahagyja a sírást, ha kizökkentjük az adott szituációból: vigyük ki a szobából vagy a lakásból, kapcsoljunk be zenét, ami felkelti a figyelmét, stb.
• Az alapos büfiztetés is fontos: a babát tartsuk függőlegesen, és ha magától nem tudja a lenyelt levegőt kibüfögni, simogassuk a hátát.
• A babamasszázs fogásai közül több is ajánlott kifejezetten hasfájás esetére, például a has óramutató járásával megegyező gyengéd simogatása, illetve ha a térdben behajlított lábat finoman a baba hasa felé nyomjuk. Fontos, hogy ne közvetlenül evés után alkalmazzuk! Sok hasfájós babát segít megnyugtatni, ha hassal lefelé a szülő a kinyújtott alkarjára fekteti, és a hátát finoman simogatja/masszírozza.
• A hasra tett meleg pakolás ellazítja a hasi izmokat és a belek falát, ezáltal csökkenhet a hasfájás. Használjunk melegítő párnát, vagy frissen átvasalt textilpelenkát.

Nyugodt szülő
Említettük a túlzott szülői aggodalmaskodás szerepét: a védőnők és a gyermekorvosok mellett a család is segíthet abban, hogy tudatosítsák, átmeneti problémáról, nem betegségről van szó, és nem a szülő kudarcát jelenti, ha a sírós babát képtelen megnyugtatni. Kutatások szerint a szülők személyes tanácsadás formájában történő pszichés támogatása nagyban csökkenti a csecsemőknél a sírós időszakok hosszát.


Szerző: Zsadon Sára

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés