2024. Május 18. szombat
A nyelvrepedések főbb tünetei -  Mikor forduljon orvoshoz? -  A nyelvrepedések kiváltó okai -  A nyelvrepedések lehetséges szövődményei -  A nyelvrepedések diagnosztizálása -  A nyelvrepedések kezelése -  Mit tehet nyelvrepedések esetén? -  A nyelvrepedések megelőzése
A nyelvrepedés (lingua plicata fissurata) a nyelv jóindulatú elváltozása, amely gyakran fordul elő egészséges emberek körében is. A változó mélységű barázdák megjelenése veleszületett, vagy az élet során – bármely életkorban, de főként időskorban – szerzett tényezőkre vezethető vissza. A nyelvrepedés nem tekinthető kórosnak, de megléte zavaró lehet az érintettek számára.

A nyelvrepedések főbb tünetei

A nyelvrepedés ártalmatlan elváltozás, amely a nyelv felszínén megjelenő barázdákban nyilvánul meg. Ennek az állapotnak egy speciális megjelenési formája az ún. térképnyelv, amikor is a barázdák fehéres és vörös területeket határolnak, térképszerű megjelenést kölcsönözve a nyelvnek. A nyelven kialakuló sekély vagy mély repedések nem okoznak fájdalmat vagy egyéb panaszt.

NYelvrepedés

Mikor forduljon orvoshoz?

A nyelven megjelenő törésvonal nem ad okot az aggodalomra, s bár a nyelvrepedés ártalmatlan elváltozás, célszerű fogorvoshoz fordulnia, ha nyelvén fájdalmat észlel. Évi két alkalommal ajánlott fogorvossal ellenőriztetnie fogainak és szájüregének egészségét.

A nyelvrepedések kiváltó okai

A nyelvrepedés pontos kóreredete ismeretlen. Kialakulása összefüggésbe hozható az alultápláltsággal, a vérszegénységgel, egyes szájüregi megbetegedésekkel, a pikkelysömörrel (psoriasis) és bizonyos veleszületett genetikai rendellenességekkel, mint például a Down-szindróma, az ajakduzzanattal járó Melkersson–Rosenthal-szindróma és az arcbőrön göbcseszerű elváltozásokat okozó Cowden-szindróma.

A nyelvrepedések lehetséges szövődményei

Ha az elégtelen szájápolás következtében a nyelvrepedésekben szövettörmelék és ételmaradék halmozódik fel, könnyen kialakulhat baktérium vagy gomba által okozott fertőzés, ami fájdalmas nyelvgyulladáshoz (glossitis), tartósan rossz lehelethez (halitosis) és az ízérzékelés megváltozásához vezethet.

A nyelvrepedések diagnosztizálása

A nyelvrepedés nem betegség, hanem állapot, amely megtekintés alapján megállapítható.

A nyelvrepedések kezelése

A nyelvrepedés nem igényel különösebb gyógyszeres, sebészi vagy egyéb kezelést. A szájpenész (Candida-fertőzés) megfertőzheti a mélyebb nyelvrepedéseket, ezért szájpenész megléte esetén gombaellenes szerrel történő helyi kezelésre lehet szükség.

Mit tehet nyelvrepedések esetén?

Amennyiben nyelvrepedése van, ügyeljen a szájhigiénés szabályok betartására. A repedésekben összegyűlt szöveti és ételtörmelékek eltávolítása érdekében rendszeresen tisztítsa át nyelvét puha fogkefével. Ne fogyasszon fűszeres és savas ételeket.

Amennyiben dohányzik, fontos leszoknia a dohányzásról. Ha abba szeretné hagyni a dohányzást, akkor a következő honlapon és ingyenesen hívható telefonszámon kaphat segítséget, illetve tájékoztatást a lehetőségekről: www.leszokastamogatas.hu, zöldszám: 06-80-44-20-44

A nyelvrepedések megelőzése

A nyelvrepedés megelőzésének legegyszerűbb módja a szájhigiénés szabályok betartása mellett a dohányzás és a nagy mennyiségű alkohol fogyasztásának mellőzése.


Forrás: egeszsegvonal.gov.hu
2022. 07. 19.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés