2024. Július 14. vasárnap
1 . oldal
Sok nő félve néz életének azon szakasza elé, amelyet „változás korának” neveznek. Attól tart, hogy a termékeny időszak elmúltával nőiségétől, vonzóerejétől, a szerelem testi örömeitől is búcsúznia kell. Ez azonban korántsincs így!

Testi tünetek

A nők szervezetében a 45-50. életévben jelentős változások kezdődnek. Lassan, fokozatosan rendszertelenné válik, majd teljesen elmarad a havi vérzés, jelezve, hogy elmúlt a fogamzóképes időszak. Ennek a legtöbb nő örül, hiszen korábban, három-négy évtizeden át éppen eleget szenvedett a „nehéz napoktól”, és ebben az életkorban már amúgy sem valószínű, hogy családalapítást, gyermekvállalást tervezgetne.

Kevésbé örvendetesek a „kritikus kor”, a klimax egyéb testi-lelki tünetei. A legváratlanabb pillanatokban jelentkezhetnek a kellemetlen hőhullámok, kipirult, égő arcbőrt, izzadást, heves szívdobogást eredményezve. A fejfájás, a migrénre hajlamosaknál a fejgörcs is gyakoribbá válik. Sokan tapasztalják ilyentájt, hogy a bőrük szárazabbá, ráncosabbá, hajuk töredezettebbé válik, intenzívebben hullik, amelyért semmiképpen nem kárpótolja őket az ezzel párhuzamosan jelentkező fokozott (férfias) szőrnövekedés a végtagokon. A felsorolt kellemetlenségeknél sokkal súlyosabb következmény, hogy megnő egyes súlyos anyagcsere- illetve szív- és érrendszeri betegségek, például az elhízás, a kettes típusú cukorbetegség, az emelkedett koleszterinszint rizikója.

Nők ötven felett

Hangulatok rabságában

A változó kor lelki tünetekkel is jár. Jellemző a labilis, változékony hangulat: a feldobottságtól az ingerlékeny rosszkedven át a teljes, akár öngyilkossággal fenyegető depresszióig minden előfordulhat, akár egészen rövid idő alatt is. Sokan a menzesz elmaradását az öregedés bizonyítékaként, egyfajta leértékelődésként élik meg, ami aztán gátlásokhoz, önértékelési zavarokhoz vezet.

A lelki, idegrendszeri kiegyensúlyozatlanság sokakat éjszaka is kísér: alvászavarok jelentkezhetnek. A hormonális változások és a megváltozott énkép hatására gyakori, hogy az érintetteknek csökken a szexuális érdeklődése, ráadásul a hüvelyszárazság is gyakran megnehezíti az önfeledt együttlétet, és bizony mindez a párkapcsolatra is hatással lehet.

Hormonális változások

Ezeknek a tüneteknek a hátterében a hormonháztartás egyensúlyának felborulása áll: csökken a szervezetben termelődő női hormonok, például az ösztrogén mennyisége, ezáltal relatíve nagyobb szerephez jutnak a (kis mennyiségben a nőkben is termelődő) férfi nemi hormonok. A hormonháztartás változásai hatnak egyes szövetek, szervek működésére, például a tüszőhormon csökkenése miatt változik a bőr és a haj állapota, és az ösztrogénhiány okozza a nyálkahártyák szárazabbá válását, többek között a hüvelyszárazságot is. A változó korú nőknek jobban kell ügyelnie a táplálkozására, mivel a hormonális változások következtében, az anyagcsere lelassulása miatt hajlamosabbá válnak az elhízásra.

Mit lehet tenni?

A felsorolt tünetek nem feltétlenül jelentkeznek mindenkinél, sőt, az érintettek jelentős hányada kellemetlenségek nélkül, szinte észrevétlenül esik át ezen az életszakaszon. Ez is „fejben dől el”: aki elfogadja, hogy a változó kor a női élet természetes része, annak új tartalmakat, rengeteg jót fog hozni az életébe.

Az egzisztenciateremtés gondjain és lassan a családanyai kötelezettségeken is túl, több szabadidővel rendelkezik, több időt fordíthat önmagára. A jellemző panaszok legtöbbje kis odafigyeléssel elkerülhető vagy jelentősen csökkenthető. Az alvászavarokat, a hangulati ingadozásokat leghatékonyabban a stresszkezelő technikák (például a jóga, a relaxálás) és a fizikai aktivitás, a szabad levegőn végzett mozgás enyhíti.A tüneteket gyógyteákkal is mérsékelhetjük, igen népszerűek és hatásosak a növényi ösztrogének (fitoösztrogének), mint pé. a barátcserje és a vöröshere. 

Megnézem a Gyógyfű Femina Komfort gyógyteát (barátcserje, vöröshere, édes narancshéj)>>

Megnézem a Gyógyfű Barátcserje gyógyteát>>

Nem kell megijedni az egyéb tünetektől sem, hiszen például a sérülékenyebb haj és alulhidratált bőr ápolására, illetve a szexuális életben kellemetlenséget okozó hüvelyszárazságra könnyen, vény nélkül is kaphat hatékony szert. A fehérjében és rostokban gazdag, szénhidrátokban szegényebb étrenddel elkerülhető a súlytöbblet.

Nem kell lemondania a testi örömökről sem, sőt, a nem kívánt terhesség miatti szorongástól és a havi vérzéssel járó kellemetlenségektől megszabadulva, felszabadultabban élheti át ezeket! A kiegyensúlyozott szexuális élet testileg-lelkileg is jó közérzetet biztosít és segít karbantartani párkapcsolatát. Érettebb fővel, új értékrendet hozó tapasztalatok birtokában gyöngédebbé és elmélyültebbé válhat az érzelmi élete, az életnek egészen új szépségei tárulhatnak fel, és az ötvenen túli évtizedek igazi ezüstkorrá tehetők!


Szerző: Kiss Éva

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés