2021. Október 25. hétfő
Az ösztrogén súlyosbítja az allergiás reakciókat, amelyek során szövetduzzasztó és értágító enzimek szabadulnak fel – derül ki egy friss kutatásból.

A tanulmány nem kevesebbet állít, mint hogy a nőknél nemi hormonjaik miatt jelentősen magasabb a halálos allergiás reakciók kockázata. A laboratóriumi tesztek során bebizonyosodott, hogy az ösztrogén súlyosbítja az anafilaxia lefolyását. Ez az állapot étel, gyógyszer vagy rovarcsípés hatására alakulhat ki, s a lényege, hogy az immunsejtek enzimeket bocsátanak ki, melyek megduzzasztják a szöveteket és kitágítják a vérereket. A következmények közé tartozik a bőrpír, a kiütés, a légzési nehézség, a sokk, illetve akár a szívroham is. A tanulmány szerzői azt állítják, hogy munkájuk segítségével végre megmagyarázható, miért húzódik nagy különbség a két nem között az érintettek arányát tekintve. Korábbi adatok szerint a nőknél ugyanis gyakoribb az anafilaxia, mint a férfiaknál, ám ennek oka mindezidáig ismeretlen volt.

Az amerikai National Institute of Allergy and Infectious Diseases munkatársai megállapították, hogy az ösztradiol nevű ösztrogénfajta növeli az említett enzimek szintjét és aktivitását, így hozzájárulhat az életveszélyes állapot kialakulásához. A Journal of Allergy and Clinical Immunology című szaklapban megjelent tanulmány tehát megindokolja, hogy a nők anafilaxiás reakciói miért súlyosabbak és tartósabbak. Az anafilaxiáért felelős enzim neve nitrogén-oxid szintáz (eNOS), amelynek blokkolásával a szakértők laboratóriumi körülmények között meg tudták szüntetni a nemek közötti különbséget. Arra is fény derült, hogy az ösztrogén működését blokkoló kezelés eredményre vezethet, mivel az így kezelt nőstény egerek allergiás reakciói a hímeknél megszokott enyhébb szintre estek vissza.


Forrás: Medipress
2015. 01. 07.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés