2023. December 06. szerda
Amikor valamit humorosnak találunk, az arcunkkal együtt az agyunk is felragyog. Minél mókásabb dologról van szó, annál erőteljesebb aktivitás mutatkozik az agy jutalmazó központjában.

A brit Medical Research Council kutatócsoportja önkénteseken végzett agyi képalkotó vizsgálatokat, hogy összehasonlítsák, mi történik hétköznapi mondatok, illetve viccek hallatán. A vizsgálatok azt mutatták, hogy az agy jutalmazó központjainak aktivitása a humor hatására sokkal inkább megnőtt. A reakció erőssége pedig attól függött, mennyire találta viccesnek az elhangzottakat a vizsgált személy.

nevetés, agy

A Journal of Neuroscience című folyóiratban megjelent eredmények szerint amikor szóviccek hangzottak el, a nyelvi feldolgozásért felelős agyi területek aktiválódtak leginkább, ez a reakció azonban különbözött attól, ami a nem vicces, többjelentésű szavakat tartalmazó mondatok hallatán zajlott az agyban.

A kutatók szerint a viccek és mondatok feldolgozásában szerepet játszó agyi folyamatok feltérképezése megmutatja, hogyan járul hozzá a nyelv a viccek értelmezéséhez, ez pedig felhasználható arra, hogy megérthessük, hogyan reagálnak a viccre azok, akik nem tudnak normálisan kommunikálni.

Az eredmények továbbá segíthetnek a vegetatív állapotban lévő agysérült betegek, illetve az érzelmi zavarokban szenvedő emberek kezelésében.


Forrás: Medipress
2011. 07. 04.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés