2024. Április 23. kedd
Évszázadok óta próbálják megtalálni a közönséges nátha ellenszerét, pedig lehetséges, hogy gyógymódja egy egyszerű ásványi anyag, a cink lehet, amelynek szedése kutatások szerint lerövidítheti a betegség lefolyását.

Közel felére csökkenthető a nátha időtartama nagy dózisú cink szedésével, derült ki 13 olyan vizsgálat eredményének összesítéséből, amelyek a cinktabletta hatékonyságát tesztelték a nátha leküzdésében.

nátha, cink

Három kísérlet azt mutatta, hogy 75 milligrammnál (az általánosan javasolt mennyiség hétszerese) több cink-acetát szedése a tünetek jelentkezésétől kezdve átlagosan 42 százalékkal csökkentette a nátha időtartamát. Öt másik kísérletben más cinksókat használtak szintén 75 mg-nál nagyobb mennyiségben, és ezek 20 százalékkal csökkentették a megfázás időtartamát. A 75 mg-nál kisebb dózist tesztelő kísérletekben azonban semmilyen előnyt nem mutattak ki.

A cinktartalmú kiegészítők egyesekben mellékhatásokkal járhatnak, például rossz szájízt, gyomorrontást és hányingert okozhatnak. A kutatók azonban nem mutattak ki hosszú távú káros hatást a készítménnyel összefüggésben.

A közönséges náthát több mint kétszáz különböző vírus okozhatja, éppen ezért szinte lehetetlen teljes védettséget kialakítani a betegséggel szemben.

A cink fontos az immunrendszer megfelelő működése érdekében, a cinkben szegény étrend ezért a fertőzések nagyobb kockázatát eredményezheti. Leggazdagabb étrendi forrásai a kagyló- és rákfélék, a bárányhús, a máj, a marhahús, a tökmag és a teljes kiőrlésű gabona.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés