2021. Október 23. szombat
A napégés, napallergia -  Fokozatos napozás, bőrvédelem
A gyakori napozás számlájára írható a bőr korai öregedése, „foltosodása”, de életveszélyes bőrrákot is okozhat. Az éltető sugarakat azonban nem érdemes teljesen elkerülni, hiszen erősíti a csontokat, az immunrendszert. Hogyan napozzunk okosan?

A bőr bizonyos mértékig saját maga is képes védekezni a napsugárzás ellen. Külső rétege, a hám folyamatosan elszarusodó sejteket tartalmaz, ez a szaruréteg a napsugárzás hatására megvastagszik, így védi a bőrt a káros hatásoktól. A védelem másik bástyája a festékanyagot termelő melanin, aminek termelődése a napozás hatására fokozódik, vagyis lebarnulunk. Enyhe mértékben ez is védi a bőrt. Védekezés nélkül az ultraibolya sugarak behatolnak az irhába, ami a bőr korai öregedését, foltosodását eredményezi. Ennél nagyobb baj azonban, hogy életveszélyes bőrrákot is okozhat a túlzott napozás, a gyakori napégés.

-------------------------------------a cikk lentebb folytatódik------------------------------------------

 

Legyen lapos a hasa!

A legtöbb ember a hasára hízik, és gyakran egy sikeres fogyókúra után sem tűnnek el a hasi zsírpárnák, az úszógumik.

Itt egy jó kis haslaposító koktél! Megnézem >>

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Napozás gyerek anyával

A napégés, napallergia

A napégés során fájdalmas bőrpír, gyulladás jelentkezik. Súlyos esetben másodfokú égéshez hasonló hólyagok képződnek, általános tünetek: fejfájás, láz, hidegrázás, hányinger kíséretében. A felégett bőrfelület pár nap múlva lehámlik. A napégést égési sérülésként kell kezelni, ehhez vény nélkül kapható készítmények is rendelkezésünkre állnak, melyek helyileg alkalmazva nyugtatják a bőrt és csillapítják a fájdalmat.

A napégést is inkább megelőznünk kell a bőröregítő hatása miatt, és igazából ez a jelenség növeli leginkább a bőrrák későbbi kialakulásának kockázatát. A napsugárzás másik hatása lehet a napallergia, pontosabb kifejezéssel polimorfikus fotodermatózis. Ennek tünetei a napozást követő órákban, napokban jelentkeznek, leginkább tavasszal, amikor a bőr még nem szokott hozzá a napfényhez. A bőr először erősen viszketni kezd, majd piros foltok alakulnak ki rajta, később változatos formájú elváltozások jelentkeznek: hólyagok, csomók, pörsenések, ekcémás vagy gyulladásos tünetek; főként a dekoltázson, a kar külső részén, a kézfejen, a lábon, ritkán az arcon. A fotodermatózis valójában nem számít allergiának, tüneteit az okozza, hogy az UV-sugárzás hatására bizonyos bőrsejtekben fokozott mennyiségben képződnek szabadgyökök, az érintettek bőre pedig nehezen birkózik meg az oxidatív stresszel. Ha a bőrt nem éri további napsugárzás, a tünetek általában néhány nap alatt elmúlnak, de vény nélkül kapható készítmények segítségével csökkenthető a gyulladás és a viszketés.

Fokozatos napozás, bőrvédelem

Ne zárjuk el magunkat teljesen az éltető napsugarak elől, de a leégést mindenképpen kerüljük el! Azok, akik mértékkel napoznak, élvezhetik a napsugárzás hatására keletkező D-vitamin áldásos hatásait, vagyis immunrendszerük erősödik, és a csontoknak is jót tesz. Kezdjük a napozást fokozatosan, eleinte - bőrtípustól függően – 10-15 percet töltsünk napon, majd óvatosan növeljük ezt az időt, így bőrünknek képes lesz kiépíteni saját védelmét. Használjunk a bőrtípusnak megfelelő faktorszámú napvédő krémet, napozás után langyos vízzel és hidratáló krémmel nyugtassuk meg bőrünket.

 


Szerző: Nagy Tünde

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés