2024. Június 23. vasárnap
A legújabb felmérési adatok szerint a naponta legalább hét adag gyümölcsöt és zöldséget fogyasztók a legboldogabbak és leginkább kiegyensúlyozottak.

A Warwick Egyetem közgazdászai és közegészségügyi szakértői mostani kutatásuk során 80 000 brit étkezési szokásait vizsgálták meg. Kutatási eredményeik szerint a naponta elfogyasztott zöldség- és gyümölcsadagok számának növekedésével egyenes arányban javult a vizsgált alanyok mentális egészségi állapota. A leginkább kiegyensúlyozottak a naponta hét adag gyümölcsöt és zöldséget elfogyasztók voltak.

A nyugati egészségügyi szakértők általában napi 5 adag gyümölcs és zöldség elfogyasztását javasolják a szív- és érrendszeri, valamint daganatos betegségek megelőzésének érdekében. Nagy-Britanniában azonban a lakosság negyede jó, ha napi egy adag gyümölcsöt és zöldséget elfogyaszt, de ez sem igazán jellemző. A brit lakosság alig egytizede fogyaszt napi hét, vagy annál több adag zöldséget és gyümölcsöt. A mostani felmérés során a kutatók nem tettek különbséget az egyes zöldségek és gyümölcsök között és egy adagot körülbelül 80 grammban állapítottak meg. -Meglepő, hogy ezek az élelmiszerek ilyen nagy hatással vannak az általános lelkiállapotra és a mentális egészségre. Az étrendet általában nem tekintik jelentős befolyásoló tényezőnek a lelki jólét szempontjából - nyilatkozta Sarah Stewart-Brown professzor a Warwick Egyetem Orvosi Karának közegészségügyi szakértője. - Természetesen még nagyon sok mindent nem tudunk az ok-okozati összefüggésekről és a működési folyamatokról, ezért hamarosan további kutatásokat fogunk folytatni a témában – tette hozzá. A Dartmouth Egyetemmel közösen készített felmérés eredményeit a Social Indicators Research című szaklapban publikálják majd a kutatók.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés