2024. Június 17. hétfő
Ha valaki felhagyna a dohányzással, egy új tanulmány szerint jól teszi, ha több zöldséget és gyümölcsöt fogyaszt: bár a pontos okát még nem ismerik, a szerzők szerint így könnyebb lehet letenni a cigarettát.

A Buffalo Egyetem Közegészségügyi Karának szakemberei 1000 huszonöt évest kérdeztek meg véletlenszerűen a dohányzási szokásaikról. A résztvevőket átfogóan kikérdezték étkezésükről is, illetve arról, hogy hogyan próbálják meg abbahagyni a dohányzást. 14 hónap múlva újból felkeresték őket.

leszokás

Az eredmények szerint azok szoktak le a legsikeresebben (vagyis a megelőző hónapban nem gyújtottak rá), akik a legtöbb zöldséget és gyümölcsöt fogyasztották. A kutatás azt is megállapította, hogy azok, akik több gyümölcsöt fogyasztottak, a leszokás során kevésbé vágytak a cigarettára, és két szál között több időt is tudtak várni.

A szakértők úgy vélik, több magyarázat is lehetséges arra, hogy miért segítik a leszokást a zöldségek és gyümölcsök. Lehetséges például, hogy az ételek magas rosttartalma eleve jóllakottságérzést okoz. „Lehetséges, hogy az emberek a jóllakottság miatt úgy érzik, kevesebbet kell dohányozniuk, mert gyakori, hogy a dohányosok összekeverik az éhséget a dohányzás iránti késztetéssel” – fűzte hozzá Jeffrey P. Haibach, a tanulmány szerzője.

Ellentétben bizonyos élelmiszerekkel, amelyekről ismert, hogy fokozzák a dohány ízét  (ilyen a kávé, az alkohol és a húsok), a gyümölcsök és a zöldségek nem bírnak ilyen tulajdonsággal, sőt Haibach szerint egyenesen rontják a cigaretta ízét.

A tanulmány a  Nicotine and Tobacco Research oldalain jelent meg.


Forrás: Medipress
2012. 06. 11.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés