2023. Szeptember 28. csütörtök
A dohányzásról való leszokást sokan valamilyen nikotinpótló eszköz segítségével próbálják véghezvinni. Kutatók szerint ezek alkalmazása nagyobb sikerrel kecsegtet, ha azt már a dohányzás abbahagyása előtt megkezdik a leszokni vágyók.

Normális esetben a nikotinpótló kezelés alkalmazása – tapasz, rágógumi vagy orrspray formájában – a dohányzás abbahagyása után kezdődik. Új-zélandi kutatók 1100 olyan dohányost vizsgáltak, akik fele a cigaretta letevése után kapott nikotinpótlást, másik fele pedig már az azt megelőző két hétben.

leszokás, nikotinpótlás

Fél évvel később a leszokási arányt összevetve kiderült, hogy ha csak kevéssel is, de a kezelést korábban megkezdők jobban teljesítettek, azaz többen tudtak végleg lemondani a dohányzásról.

Chris Bullen, az Aucklandi Egyetem kutatója és munkatársai a z esetlegesen fellépő mellékhatásokat tekintetve megállapították, hogy mindkét csoport hasonlóan „teljesített”: egyedül a mellkasi fájdalom volt némileg gyakoribb a kezelést korábban megkezdők körében, de az sem bizonyult súlyosnak. A nikotinpótló terápia mellékhatásaként leggyakrabban fejfájás, szédülés, gyomorfájdalom, alvási problémák és gyorsabb szívverés szokott jelentkezni.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés