2024. Május 23. csütörtök

A mentolos cigarettáról nehezebb leszokni

mentolos, cigaretta, leszokás
1 . oldal
A dohányzásról soha nem egyszerű leszokni, de különösen nehéz letenni a mentolos cigarettát, főként az afroamerikaiak és latin-amerikaiak számára – állítják amerikai kutatók.

A New Jersey-i orvosi és fogorvosi egyetem (UMDNJ) kutatói 1700 ember esetében vizsgálták a mentol hatását a dohányzásról való leszokás esetében. „Már előzőleg is tapasztaltuk, hogy a mentolos cigarettát szívók szervezetébe több nikotin és szén-monoxid kerül cigarettánként. A tanulmány kimutatta azt is, hogy a mentolos cigarettáról leszokni is nehezebb, annak ellenére, hogy kevesebbet szívnak.” – mondta a cikk szerzője, Kunal Gandhi addiktológus kutató.

mentolos cigaretta, leszokás

Jonathan Foulds, a Dohányzásfüggő Program igazgatója hozzátette: „Az eredmények egyre több bizonyítékot szolgáltatnak arra, hogy a mentol nem természetes ízesítőanyag a cigarettákban. Elnyomja a nikotin és a mérgek erejét, befolyásolja azt a módot, ahogy a cigarettát elszívják, sokkal halálosabb a hatása, és könnyebb hozzászokni.” Foulds véleménye szerint „a klinikánkra  járó afroamerikai dohányosok több mint 80%-a mentolos cigarettát szív, és csak fele annyian szoknak le közülük, mint azok közül, akik nem a mentolos termékeket választják.”

A kutatók úgy vélik, hogy a mentol hűsítő hatása miatt könnyebben jut több nikotin a tüdőbe, így nagyobb adagban kerül a szervezetbe, és sokkal addiktívabb lesz. „Ez lehet az egyik oka, amiért az afroamerikaiak körében gyakoribb a tüdőrák” – mondta Foulds. A kutatók attól tartanak, hogy még több fiatal és latin-amerikai dohányos szokik majd rá a mentolos cigarettára. A dohányipar lehet, hogy megcélozza a szegényebb rétegeket a mentolos cigaretta marketingje során azzal, hogy így kevesebb cigaretta is elég egy napra.

A tanulmány a cigarettával kapcsolatos jogi szabályozáshoz is szolgáltathat alapot. New Jersey-ben például betiltották a gyümölcs-és cukorka ízű cigarettákat, de a mentol használata engedélyezett.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés