2022. Június 26. vasárnap
A legújabb kutatási eredmények szerint az aszpirin alkalmazása közvetlenül egy mini stroke után jelentős mértékben csökkenti a teljesen kifejlett agyvérzés kockázatát.

Mini stroke után az érintett betegekre a major stroke ezerszer magasabb kockázata leselkedik, mint az általános népesség tagjaira. A The Lancet című szakfolyóirat május 18-i számában közzétett új kutatásban körülbelül 56 ezer ember adatainak vizsgálatával kimutatták, hogy az aszpirin szedése mini stroke, orvosi nevén átmeneti iszkémiás roham (TIA) után a következő napokban és hetekben 70-80 százalékkal csökkenti a fogyatékosságot vagy halált okozó súlyos stroke kialakulásának kockázatát. „Ezek az eredmények az orvosok számára is következményekkel járnak, akiknek aszpirint kell adniuk közvetlenül az után, hogy TIA vagy minor stroke bekövetkezését gyanítják, ahelyett, hogy megvárnák a szakorvosi értékelést és vizsgálatokat” – mondta a kutatás vezetője, Peter Rothwell professzor, az Oxfordi Egyetem stroke szakértője.

Rothwell professzor azt is elmondta, hogy a kutatás a közoktatás tekintetében is fontos, mivel annak ellenére, hogy az egészségügyi kampányok elősegítették azt, hogy az emberek gyorsan orvoshoz forduljanak major stroke-ot követően, mini stroke után kisebb valószínűséggel mennek orvoshoz. A szakértő azt is megjegyezte, hogy sokan egyáltalán nem kérnek orvosi segítséget, mások pedig napokig várnak, mire orvoshoz fordulnak. Ezalatt viszont az ismétlődő stroke megnövekedett kockázatának vannak kitéve.

A mini és a major stroke tünetei hasonlók: általában a test egyik oldalán jelentkező zsibbadás vagy izomgyengeség, a beszéd vagy a beszédértés nehezítettsége, szédülés vagy egyensúlyvesztés, kettős látás vagy látászavar az egyik vagy mindkét szemben. A mini stroke tünetei általában csak néhány percig tartanak, de időnként akár 24 óráig is elhúzódhatnak.


Forrás: Medipress
2016. 05. 28.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés