2024. Június 25. kedd
1 . oldal

  Fogyókúrázóknak: Légkeveréses Halogén Főzőkészülék

A méz, amit generációk óta használnak a fájós torkok kezelésére, hamarosan az antibiotikumok helyére léphet a makacs fül-, orr- és torokfertőzések gyógyításában – olvasható egy kanadai tanulmányban.


A mézről korábbi kutatások már kimutatták, hogy fertőzött sebek esetén gyógyító hatású, az Ottawa Egyetem orvosai pedig most felfedezték, hogy a közönséges méz megöli azokat a baktériumokat, amelyek az arcüreggyulladást okozzák. A méz ráadásul a legtöbb esetben hatékonyabb megoldásnak bizonyult, mint az antibiotikumok.

Méz gyógyító

A laboratóriumban végzett előzetes vizsgálatok során a „szuperbaktérium” néven is emlegetett meticillin-rezisztens Staphylococcus aureust (MRSA) használták fel, amely antibiotikumoknak fokozottan ellenálló. A hamarosan kezdődő humán vizsgálatok során egy mézoldatot fognak használni – nyilatkozta az AFP-nek Joseph Marson kutató.

------------------------------------------------------HIRDETÉS-------------------------------------------

Légkeveréses Halogén Főzőkészülék:

38 800 Ft HELYETT 15 990 Ft!

Akár zsír vagy olaj nélkül is süthetünk benne. Füst- és szagmentes!

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A kutatók eddig az új-zélandi manuka mézet és a jemeni sidr mézet vizsgálták. Mindkettő megölte a folyadékban szabadon úszó baktériumokat, valamint a biofilmek 63-91%-át. Utóbbiak olyan, a mikroorganizmusok által képzett védőrétegek, amelyek beborítják az arcüreget, a húgycsövet, a katétereket és a szívbillentyűket, hogy megvédjék a baktériumokat a hagyományos gyógyszerektől, így gyakran krónikus fertőzések jönnek létre. A leghatásosabb antibiotikum, a rifampin a kísérletekben a biofilmminták mindössze 18%-át pusztította el.

„Ma sem vagyunk még biztosak abban, hogy hogyan pusztítja el a méz a baktériumokat” – mondta Mason, megjegyezve, hogy „nem minden méz azonos hatékonyságú”. A kanadai mézkerep és pohánka növényekből készült méz például nem mutatott ki a fentihez hasonló hatást.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés