2024. Március 03. vasárnap
Torokgyulladás -  Megfázás -  Az antibiotikumokról -  Mihez kezdjünk?
A torokfájásra ritkán hat jól az antibiotikum, mert a betegséget rendszerint vírus, és nem baktérium okozza. Nem árt házipatikánkat felszerelni a hideg időben gyakran jelentkező kórság ellen.

A jellegzetes kaparó érzés, a fájdalmas nyelés, rekedtség telente szinte mindannyiunknak osztályrészéül jut, s leggyakrabban egy kiadós megfázás, súlyosabb esetben az influenza első jele. A bűnösök ez esetben általában a vírusok, sokkal ritkábban a baktériumok, ami ugyan senkit sem vigasztal, de az esetleges kezelés szempontjából fontos tudnivaló.

Torokfájás

A torokfájás legtöbbször duzzadt és érzékeny mandulákkal jár együtt, ami miatt nem kell különösebben aggódnunk. A duzzanat csupán azt jelzi, hogy a szervezetünk szembeszállt a betolakodókkal, és általában csillapodik is, amint leküzdöttük a fertőzést. Bár legtöbbször néhány nap alatt elmúlik ez a kellemetlen tünet, olykor makacsabbá is válhat.

Torokgyulladás

A torokfájás mellett jelentkezhet fejfájás, rossz közérzet, hányinger vagy émelygés, duzzadt garat váladékképződéssel vagy anélkül, érzékeny nyaki nyirokcsomók, mandulagyulladás esetén fehér foltos vagy vörös és megduzzadt mandulák.

Alkalmanként előforduló súlyosabb szövődményei miatt (orrmelléküreg-gyulladás, középfülgyulladás, nyaki nyirokcsomók gennyesedése, olykor reumás láz, illetve ízületi és vesegyulladás) fontos megemlítenünk a toxinokat termelő streptococcus baktériumokat is. Az általuk okozott, váladékképződéssel is járó torokfájás főbb tünetei a gyorsan felszökő láz, nehéz nyelés, fájdalmas nyaki nyirokcsomók, émelygés. A beteg garata, mandulái és a lágy szájpad megduzzad, bevörösödik, elgennyesedik.

Megfázás

A torokfájás cseppet sem kellemes érzését további tünetek egészítik ki, ha valamilyen felső- vagy alsó légúti fertőzést szedtünk össze. Orrdugulás, orrfolyás, hörghurut, garatgyulladás, bizonyos esetekben pedig kínzó fejfájás is gyötri a beteget, amit az orrmelléküregek és az arcüreg nyálkahártyájának gyulladása okoz. Íme egy tipikus – legtöbbször vírusok okozta – meghűlés, hozzá jöhet még kisebb-nagyobb intenzitású köhögés is.

Bár a köhögés, különösen az improduktív köhögés kellemetlen, fontos tudnunk, hogy szervezetünk e reflexét nem minden esetben szükséges csillapítani. Ez a tünet a légutak tisztítását szolgálja, ezért okosabb, ha inkább segítségére sietünk váladékoktól szabadulni igyekvő szervezetnek, amit köptetőkkel, a váladékok elfolyósítását szolgáló szerekkel tehetünk meg.

Az antibiotikumokról

Torokfájás esetén általában nem sok hasznát vehetjük az antibiotikumoknak. Mivel többnyire vírusok okozta fertőzésekről szó, s e szerek a vírusokra nem, csupán baktériumokra hatnak, mindössze az esetleges kellemetlen mellékhatásokkal számolhatunk, gyógyerővel nem. Akadnak ugyan bakteriális eredetű légúti fertőzések, ám a fájdalom mértékéből vagy a torokba pillantva nemigen lehet a kórokozók eredetét megállapítani. A vírusfertőzések néhány nap alatt amúgy is csillapodnak, sokkal hamarabb, mintsem az antibiotikum kúra kifejtené a hatását.

Mihez kezdjünk?

Talán hihetetlennek tűnik, de egyesek esküsznek az ecetre is. Egyetlen teáskanálnyi borecet egy pohár vízbe – és már gargalizálhatunk is. Naponta háromszor, de nem szabad lenyelni. Nem tetszik az íze? Pedig jobb, mint a langyos sós vízé, amely gargalizálva szintén enyhíti a fájdalmakat. Használhatjuk a már ismert fegyvereket: a mézet és a meleg teát. Szükség esetén, pedig jöhet a láz- és fájdalomcsillapítás szopogatható tabletták és torokfertőtlenítők, homeopátiás szerek, amelyeknek széles választéka kapható a patikákban.Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés