2024. Június 25. kedd
Négy nőből háromnál a menopauza korai szakaszában jelentkeznek a jellegzetes tünetek, mint például a hőhullámok vagy az izzadás, ez azonban nem jelenti azt, hogy a szívroham és a szélütés kockázata később nagyobb eséllyel fordul elő, állítják amerikai kutatók.

JoAnn Manson, a bostoni Brigham és Női Kórház munkatársa és kollégái eredményeiket a Women's Health Initiative elnevezésű, 2002-ben lefolytatott nagyszabású felmérés adatainak újabb elemzésével kapták. Az eredeti vizsgálat arra keresett választ, hogy a hormonpótló terápia miként befolyásolja a nők egészségét. Az akkori megállapítások szerint a hormonpótlás növeli a mell- és petefészekrák, valamint a szélütés kockázatát az idősebb nőknél, ezért az orvosok azóta óvatosabban alkalmazzák a hormonkezelést.

menopauza, szívroham

Mason és kutatótársai elemzésükben úgy találták, hogy a vizsgálatban részt vevők közül nem volt nagyobb a szívroham és a szélütés kockázata azoknál a nőknél, akiknél a hőhullámok és az éjszakai izzadás korán, a menopauza kezdetén jelentkezett. Sőt a szív-és érrendszeri kockázat csökkenését mutató eredményeket is kaptak: 17 százalékkal kisebb volt a szélütés veszélye és 11 százalékkal a szívrohamé azoknál a nőknél, akiknél korán jelentkeztek a menopauza tünetei, ráadásul a bármely okból bekövetkezett halál valószínűsége is alacsonyabb volt a körükben 11 százalékkal.

Az eredmények a Menopause című szakfolyóiratban jelentek meg.


Forrás: MTI
2011. 02. 27.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés