2024. Július 22. hétfő
Spanyol kutatók arra hívják fel a figyelmet, hogy azoknál a nőknél, akiket édesanyjuk 39 éves kora után hozott világra, illetve akik még pubertás előtt az átlagnál magasabbak és vékonyabbak voltak, nagyobb eséllyel alakul ki mellrák.

A Carlos III Egészségügyi Intézet kutatói Virginia Lope vezetésével közel négyezer 45 és 68 év közötti spanyol nő vizsgálata során jutottak a fenti megállapításra. Míg az már korábban is ismert tény volt, hogy a mellszövet nagyobb sűrűsége előre jelzi a mellrák kialakulásának esélyét, a mostani kutatás újabb kockázati tényezőket tárt fel.

mellrák

Korábbi vizsgálatok megállapították, hogy azoknál a nőknél, akiknél 75 százalékos vagy annál nagyobb mellsűrűséget mutattak ki a mammográfiai vizsgálatok során, ötször nagyobb volt az esélye az emlőrák kialakulásának. Azonban akiknél hat év után csökkent a mellsűrűség, azoknál a betegség kockázata is lecsökkent.

Virginia Lope kifejtette, hogy a korai életszakaszban történő rendkívüli mértékű hormonhatások – melyek a mell növekedését is előidézik – már magukban rejthetik a későbbi mellrák kialakulásának esélyét.

Noha az emlőrák kialakulása nagy mértékben múlik örökletes tényezőkön, egyéb körülmények is befolyásolhatják, például, hogy valaki mennyi idősen szülte első gyermekét, illetve, hogy hány gyermeke van összesen és mennyi ideig szoptatott.

Az eredmények a Breast Cancer Research and Treatment című lapban jelentek meg.


Forrás: Medipress
2012. 02. 13.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés