2024. Július 15. hétfő
Egy tengeri szivacsból származó hatóanyagról kiderült, hogy meghosszabbítja a túlélést azoknál a nőknél, akik emlőrákja kiújult vagy áttétet adott, és már túl vannak a szokásos tumorterápiákon.

Brit kutatók a tengeri szivacsokban természetesen megtalálható eribulin nevű vegyületet másolták le, és szintetikusan állították elő. A sejtosztódás akadályozása révén ható szer nemzetközi klinikai tesztjében 762 páciens túlélési arányát elemezték, akiket vagy eribulinnal, vagy más terápiával kezeltek.

mellrák, eribulin

A klinikai teszt eredménye szerint az új hatóanyaggal kezelt, előrehaladott állapotban lévő rákbetegek átlagos túlélési ideje 2,5 hónappal hosszabb volt, mint a többieké – hangzott el a Klinikai Onkológusok Amerikai Társaságának chicagói éves konferenciáján.

„Mostanáig nem létezett standard kezelés az ilyen előrehaladott mellrákban szenvedő nőknek. Azok számára, akik már minden korábban elismert kezelést megkaptak, ezek ígéretes eredmények” – nyilatkozta Christopher Twelves, a leedsi Molekuláris Orvoslás Intézetében működő klinikai rákkutató csoport vezetője.


Forrás: MTI
2010. 06. 07.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés