2024. Március 02. szombat
Nem mindegy a méret  -  A melltartók titkai  -  Alkalom szüli a fehérneműt
Kevesen tudják, hogy mennyire fontos a megfelelő méretű, anyagú és szabású melltartó kiválasztása ahhoz, hogy az önbizalmunk mellett egész nap kényelmet és jó közérzetet biztosítson. Mellműtét után ez a kérdés egy új megvilágítást is kap: a protézis tartását, támasztását és takarását is garantálnia kell! Emellett legyen olyan divatos és attraktív, hogy akár kifutóra is mehessünk benne!

Nem mindegy a méret

Nemzetközi felmérések szerint is a legtöbb nő rossz méretű melltartót visel. Ennek oka zömmel a hagyományos kereskedelemben kapható kosárválaszték szűkössége, ezért a legtöbb nő arra a kérdésre, hogy milyen melltartót keres, azt a választ adja „úgy 85-öset…” Ez a mell alatti körméret, amely viszonylag könnyebben meghatározható egy mérőszalag segítségével is úgy, hogy egy picikét meghúzzuk a szalagot, hiszen a mell alatti pánt rugalmas. Ha két méret között van az érték, akkor a közelebbit választjuk: pl 92 cm esetén a 90-es, 83 cm-nél a 85-ös méretet.

Melltartók

A kosárméret pontossága legalább annyira fontos, mint a mell alatti méret meghatározása. A mellműtét utáni ellátás első lépése, hogy a szakképzett tanácsadó az alkatnak, műtétnek, egyéni igényeknek megfelelő melltartót (vagy melltartókat) választja ki, s ezután értelemszerűen a melltartó kosarába illeszkedő méretet illeszti a kiválasztott funkciók közül.

Mikor valaki azt mondja, hogy nyolcvanötös méretet hord, akkor többnyire a B kosarat érti alatta, pedig ehhez képest létezik A és AA kosár is, amely a B kosártól kisebb és C-től G-ig a nagyobb méretek irányába.

A melltartók titkai

Sokan tévesen azt hiszik, hogy a protézis tartását szolgáló melltartók attól mások, hogy egy belső zsebbel vannak kiegészítve. Ez kétségkívül egy plusz biztosíték, de a funkcióhoz kevés. A tökéletes melltartónak már a tervezése során számos apró részletnél figyelembe veszik az érintett nők szempontjait, mint például:

• magasabb középvonal, hogy műtéti felületet és a protézist fedje,

• rugalmas dekoltázs, hogy mozgásnál is biztonságos legyen

• szélesebb hónalj alatti rész

• megerősített támasztó kosarak a protézis tartására

• mérettel együtt szélesedő, sok esetben párnázott vállpántok

hátsó állítási lehetőségek, többnyire több kapcsos megoldással

A szabás mellett fontos a varrások finom eldolgozása, hogy ne alakuljanak ki nyomáspontok, amelyek növelnék a nyiroködéma veszélyét, valamint olyan anyagok használata, amelyek puhák, kényelmesek, aktív lélegzők, és teljes mértékben bőrbarátok.

A formázott, vékony szivacsbetéttel ellátott melltartók divatja külön előnyös a mellműtéten átesett nők számára. Az ilyen eljárással készült melltartók kosara szépen kiemeli a formát, ugyanakkor segít a különbségek kiegyenlítésében, eltüntetésében. Viselésük lágy, puha, kellemes és biztonságos érzés, nem véletlen, hogy T-shirt melltartónak, vagyis magyarosítva: póló-melltartónak is nevezik őket.

A több részből szabott kosarak más típusú formát adnak, a három részből szabottak kifejezetten erős támasztást, és határozott formát nyújtanak és a nagy méretet viselő nők számára különösen előnyösek.

Alkalom szüli a fehérneműt

A mindennapi kényelemhez képest vannak alkalmak, amik a fehérneműk tekintetében is mást követelnek meg. Jól tudják ezt azok, akik rendszeresen mozognak, sportolnak. Számukra erős, rugalmas és kiváló tartású, nedvszívó és aktív légáteresztő anyagból készülő, kifejezetten sportoláshoz kidolgozott melltartók készülnek.

Teljesen más feltételeknek kell megfelelni egy dekoratív, alkalmi fehérneműnek, amely minden funkcionalitása mellett finom anyagokból, csipkével vagy hímzéssel díszítve elsősorban a nőiességet, a vonzerőt hivatottak kiemelni.

 

(x)


Szerző: Elek Erika

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés