2024. Július 14. vasárnap
A menstruációt megelőző tünetek -  Ha csomókat tapintunk… -  Mikor jelentkeznek a panaszok? -  Diéta és hasznos készítmények
A női mell a nemi hormonok hatására a serdülőkor kezdetén indul fejlődésnek. A hormonok közül elsősorban a progeszteron, az ösztrogén és a prolaktin hat rá. Ezen hormonok „játékának” köszönhetően a mell mirigyállománya megnő, a mell megduzzadhat, vagy víz halmozódhat fel benne, mely a szövetek feszüléséhez vezet.

A menstruációt megelőző tünetek

Ez a folyamat leggyakrabban a menstruációs ciklushoz kötött: a menstruáció előtt jelentkezik, és sok esetben még számos más tünet is kíséri. Ilyen lehet a fáradékonyság, ingerlékenység, levertség, fejfájás, hasi panaszok, testsúlynövekedés, és még sorolhatnánk, hogy mi mindennel örvendeztethetnek meg minket ebben az időszakban hormonjaink. E tüneteket a szakirodalom PMS (premenstruációs szindróma) néven ismeri. Hátterében legtöbbször az ösztrogén–progeszteron arány diszharmóniája áll. Ezek a tünetek fogamzásgátló tabletta szedésekor is jelentkezhetnek, mivel itt is hormonális hatásról van szó.

Ha csomókat tapintunk…

Még nagyobb ijedtségre ad okot, ha a mell érzékenysége mellett csomókat is tapintunk. Ilyenkor mindenképpen a folyamat gondosabb kivizsgálása indokolt, de a háttérben gyakran jóindulatú mastopathia fibrocystica áll; s ilyenkor az ultrahangvizsgálat kötőszöveti csomókat, cisztákat mutat.

Mikor jelentkeznek a panaszok?

Természetesen a legfontosabb a mellfeszülés okának kiderítése. Ennek első lépése a tünetek jelentkezési idejének megfigyelése, hiszen ha a menstruációhoz kötötten jelentkezik, és nincs egyéb elváltozás, akkor nagy valószínűséggel a premenstruációs szindrómáról van szó. Ha bármilyen elváltozást tapintunk – és itt hívom fel a figyelmet a rendszeres mellönvizsgálatra, melynek fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni – mindenképpen szakorvos felkeresése indokolt.

Diéta és hasznos készítmények

Ha megvan a diagnózis, a cél a gyógyulás. A havi ciklus körül jelentkező panaszok, illetve mastopathia fibrocystica esetén érdemes vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag diétát folytatni, illetve kerülni az élvezeti szereket (csokoládé, kávé, fekete tea, alkohol).

Kiváló kezelési lehetőséget kínál a mellfeszülés vagy a cisztás mastopathia kezelésére a homeopátia. Hazánkban is kapható patikákban az Agnus castusból (barátcserje), Lilium tigrinumból (királyliliom), Iris versicolorból (írisz), Caulophyllumból, Cyclamenből (ciklámen), és Ignatiából készült homeopátiás készítmény, mely méltán lett igen népszerű Németországban is hasonló problémák kezelésére. A szer érdekessége, hogy mivel hatását a női hormonok harmonizálásával éri el, olyan esetekben is jól alkalmazható, amikor a várva várt teherbeesés késik, mert növeli annak esélyét.

 


Szerző: Dr. Farkas Orsolya

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés