2022. Október 01. szombat
Elsőként ültettek át halott donortól származó méhet egy 21 éves török nőnek, aki méh nélkül született. A műtét sikere egyelőre még kétséges, és terhességre is csak mesterséges megtermékenyítéssel van esély.

Nem ez az első méhátültető műtét a világon. 2000-ben Szaúd-Arábiában már végezetek élődonoros méhtranszplantációt, ám az sikertelenül végződött: a szervet 99 nap elteltével súlyos véralvadás miatt el kellett távolítani.

méhátültetés

„Az élő donor hátrány” – véli Omer Ozkan, a mostani, augusztus 9-én a törökországi Akdeniz Egyetemi Kórházban történt műtétet végző orvoscsoport tagja. „Abban az esetben túl rövidek voltak az erek, így nem tudták megfelelően megtartani a méhet.” – tette hozzá Munire Erma Akarn nőgyógyász. Az orvosok szerint ezeket a problémákat most legyőzték. A halott donor méhe körül el tudták távolítani a nagyobb szöveteket, így pontosan be tudták illeszteni a testbe, és a hosszabb véredények támogatják azt. Emellett az eltelt 11 évben a szervmegtartó gyógyszerek is fejlettebbek lettek.

A teljes siker kimondása azonban még várat magára. Ozkan szerint akkor lehetnek nyugodtak, ha a páciens kihordta a gyermekét, ez azonban időbe telik: legkorábban hat hónap múlva kerülhet sor mesterséges megtermékenyítésre. A várandósság alatt pedig további komplikációk – rendellenes növekedés, koraszülés – is elképzelhetőek a kilökődésgátló gyógyszerek miatt. „Most annak örülünk, hogy a szövetek élnek” – mondta el a szakember.

A páciens, Derya Sert már elkezdett menstruálni, ami nagyon jó jel. A pár tagjai mindketten fiatalok, így jó esélyük van arra, hogy hamarosan saját gyermekük lehessen. Az orvosok azonban azt javasolják, hogy a baba születése után távolítsák el az idegen méhet, hacsak nem szeretnének több gyermeket.

A törökországin kívül még egy amerikai és egy svéd kórházban kutatják a méhátültetés lehetőségeit. „Remélem, a példám a többi nőnek is reményt ad. Kívánom, hogy sikerüljön nekik, amire annyira vágynak.” – üzente sorstársainak Sert.


Forrás: Medipress
2011. 10. 12.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés