2024. Június 23. vasárnap
Eddig ismeretlen jelenségre hívta fel a figyelmet egy kutatás: a környezetszennyezés valószínűleg megnöveli a máj megbetegedésének kockázatát a felnőttek körében.

A louisville-i egyetem kutatócsoportjának egy korábbi munkája során vegyszereknek súlyos mértékben kitett vegyipari dolgozóknál állapította meg májbetegségeket. Most arra derült fény, hogy az amerikaiak több mint egyharmada szenved valamilyen májbetegségben. Ez az arány akkor is fennáll, ha kizárják a hagyományos rizikófaktorok – alkoholizmus, elhízottság vagy vírusos májgyulladás – miatt érintetteket, mondta Matthew Cave, a louisville-i egyetem professzora.

májbetegség, környezetszennyezés

A kutató szerint „az esetek némelyike összefügghet a környezetszennyezéssel.” Az amerikai egyetem kutatói a 2003-2004-es országos egészségügyi és táplálkozási felmérés (NHANES) adatainak felhasználásával vizsgálták 111 gyakori szennyezőanyag – többek között az ólom, higany, és rovarirtók – esetében, hogy az alacsony koncentrációnak való kitettség milyen összefüggésben lehet a mással nem magyarázható májbetegségekkel. Az egyes szennyezőanyagokat a 4500 kutatási alany több mint hatvan százalékában ki lehetett mutatni – írja a ScienceDaily internetes portál.

Az elhízás, melynek során csak egy májenzim segítségével mutatták ki a betegségeket, nem bizonyítja az ok-okozati összefüggést – hívja fel a figyelmet Cave. Azt is hozzátette azonban , hogy korábbi állatkísérletek utalnak arra, hogy e vegyi anyagok közül számos okozhat betegséget a májban.

Cave és kollégái tervezik, hogy a fenti már említett rizikófaktorokkal terhelt, a felmérésben résztvevő felnőttek és gyerekek esetében is megvizsgálják a környezeti szennyezőanyagok hatását.


Forrás: MTI

Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés