2022. Október 02. vasárnap
1 . oldal
Egy tanulmány szerint a terhes nőknél a nyári hónapokban nagyobb számban fordul elő a magzatvíz mennyiségének kóros csökkenése (oligohydramnion), mégpedig a hőség okozta a kiszáradás miatt.

A magzatvíz a magzatburkon belül elhelyezkedő, a magzatot tápláló és védő folyadék, amely mintegy kipárnázza a kismama hasát, ezáltal mechanikai védelmet biztosít, emellett elősegíti a csont- és az izomrendszer fejlődését, és megóvja a magzatot a hőveszteségtől.

magzatvíz, oligohydramnion

Az izraeli Ben-Gurion Egyetem kutatói azt vizsgálták, vajon a nyári meleg elősegíti-e az oligohydramnion kialakulását. Ennek érdekében a nyári hónapokban és az év többi részében észlelhető magzatvízvesztés mértékét hasonlították össze. Olyan szüléseket vizsgáltak, ahol oligohydramniont állapítottak meg.

1988 és 2007 között több mint 190 ezer szülés 2,26%-ánál diagnosztizáltak ismeretlen eredetű oligohydramniont, melyeknek arányaiban nagyobb része, 36%-a esett a nyári hónapokra (májustól augusztusig), míg 64% a fennmaradó 8 hónapra.

”Fontos, hogy a várandós anyák elegendő folyadékot vegyenek magukhoz, különösen nyáron, és kerüljék a közvetlen napsütést, nemcsak az anya egészségének védelmében, hanem az embrió kiszáradásának elkerülése érdekében is” – mondta prof. Eyal Sheiner, a Ben-Gurion Egyetem Orvostudományi és Természettudományi Karának tanára.


Forrás: Medipress
2009. 08. 07.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés