2021. Április 16. péntek
A magyar felnőttek közel fele elégedett testsúlyával, valamivel több mint harmaduk szeretne fogyni, tizedüket nem érdekli a testsúlya – derült ki egy TÁRKI-kutatásból.

A női és férfi testtömegideált vizsgáló képek közül a legtöbben az átlagos vagy annál kicsit soványabb testet ábrázoló alakot tekintették kedvencüknek – állapította meg az ISSP (Interntaional Social Survey Programme) megbízásából a TÁRKI által végzett Sport Modul 2007 kutatás.

testsúly

A magyar felnőttek közel fele (45 százalék) elégedett a testsúlyával, valamivel több mint harmaduk (37 százalék) szeretne fogyni, tizedüket (11 százalék) nem érdekli a testsúlya, a többiek (7 százalék) pedig leginkább híznának.

A testsúlyukkal elégedettek testtömegindexe az átlag alatti, az ezzel nem törődőké az átlaghoz közel helyezkedik el. Ahogy a kutatást végzők fogalmaznak, a testsúlyunkhoz lazán viszonyulni csak akkor tudunk, ha az átlag felé-alá hajló társadalmi kényszer alól meg tudunk menekülni.

A felnőtt magyar lakosoknak a kérdezés során 4 különböző testalkatú női és férfi képet mutattak meg. A 4 kép közül a legtöbben (80 százalék) a sovány vagy a normális testet ábrázoló alakot tekintették kedvencüknek. A cingár vagy kövér testet a férfiak és a nők közül egyaránt csak 10-10 százalék tekintette ideálisnak.

Az is kiderült, hogy a saját testsúlyunk erősen befolyásolja, milyennek látjuk az ideális testformát. A kövérebb embert ábrázoló képet a kövérek közül többen választották, míg a cingár testet idealizálók testtömegindexe a legalacsonyabb volt.


Forrás: MTI
2009. 03. 31.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés