2021. Május 08. szombat
A magyar felnőttek testtömegindexének (BMI) átlaga a normálisnál kicsit magasabb. A soványság és kövérség nemcsak a kortól függ, hanem az iskolai végzettségtől és a gazdasági aktivitástól is – derül ki egy felmérésből.

Az ISSP (International Social Survey Programme) megbízásából a TÁRKI által végzett kutatás szerint a magyar felnőttek testtömegindexének (BMI) átlaga a normálisnál kicsit magasabb (25,8), a soványak aránya 9 százalék, a normális súlyúaké 38, a kövéreké 33, a fennmaradó 20 százalék pedig kifejezetten elhízottnak tekinthető – tájékoztatta az MTI-t a TÁRKI.

magyarok, testtömegindex

A férfiakhoz képest a nők között több a sovány, így körükben alacsonyabb a kövérek aránya is.

A kor is befolyásolja a súlyt: mindkét nem esetében a 40 éven alattiak átlagos testtömegértéke a normális tartományban található, a 40 év feletti nők és férfiak azonban egyaránt híznak. Míg a huszonéves nők sokkal soványabbak az azonos korú férfiaknál, addig 50, illetve 60 év felett a nők egyre kövérebbek a hasonló korú férfiakhoz képest.

Az iskolai végzettség erősen befolyásolja a testsúly alakulását: a felsőfokú végzettséggel rendelkezők körében az átlagosnál magasabb a normális testsúlyúak aránya.

A kor, illetve a gazdasági aktivitás a testsúlyra is hatást gyakorol: a soványak aránya a tanulók körében 27 százalék, a munkanélkülieknél 16 százalék. A nyugdíjasok 43 százaléka tekinthető kövérnek, 29 százalékuk pedig elhízottnak. A vállalkozók körében az átlagosnál szintén magasabb az elhízottak aránya: 32 százalék– állapítja meg a TÁRKI kutatása.


Forrás: MTI
2009. 03. 23.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés