2024. Február 26. hétfő
Egy friss kutatás szerint nagyobb a hirtelen csecsemőhalál előfordulásának esélye azoknál az újszülötteknél, akik magas helyen élnek.

A vizsgálat során közel 400 000 kolorádói újszülöttet kísértek figyelemmel, akik 2007 és 2012 között születtek, és megállapították, hogy nagyobb arányban fordult elő hirtelen csecsemőhalál azoknál, akik 4000 méteren vagy annál magasabban laktak, mint azoknál, akik 3000 méter alatt. Noha előbbieknél az előfordulás mértéke kétszeresére nőtt, túl nagy számokról így sem beszélhetünk, hiszen mindössze ezerből 0,8 esetben fordult elő ilyen tragédia. A kutatást vezető dr. David Katz, a Kolorádó Egyetem munkatársa úgy véli, további vizsgálatokra lesz szükség annak érdekében, hogy a pontos összefüggéseket kiderítsék, de lehetséges, hogy a ritkább levegő játszik szerepet a dologban, arra azonban semmi szükség, hogy emiatt bárki is elköltözzön ezekről a helyekről.

A hirtelen csecsemőhalál előfordulást a fenti mellett számos már ismert kockázati tényező növelheti. Az 1990-es években az Egyesült Államokban széleskörű kampány indult annak érdekében, hogy a csecsemőket a hátukon altassák, az ágyukba ne helyezzenek semmilyen puha tárgyat és a csecsemő környezetében ne dohányozzanak, aminek köszönhetően azóta több mint felére csökkent a hirtelen csecsemőhalál száma az országban.


2015. 06. 01.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés