2022. Július 03. vasárnap
Nehéz felismerni -  Bárkit érinthet
Nehézséget okoz a lépcsőzés? Fullad? Elkékülnek az ajkai? Bár ezek a tünetek számos szív-érrendszeri és tüdőbetegségre utalhatnak, egy ritka és halálos veszélyt jelentő betegség, a pulmonális artériás hipertónia tünetei is lehetnek.

A pulmonális artériás hipertónia (magas tüdővérnyomás, PHA) igen ritka betegség – egymillió emberből átlagosan ötvenet érint –, mégis bárkinél előfordulhat. A feltevések szerint nagyon magas a nem diagnosztizált esetek száma, és gyakran túl későn ismerik fel, de ha már diagnosztizálták, akkor minden nap számít annak megakadályozásában, hogy ez az amúgy halálos betegség tovább terjedjen.

magas tüdővérnyomás

Nehéz felismerni

A betegség a tüdőre és a szívre van hatással, és a tüdőartériákban fellépő magas vérnyomás jellemzi. Több különböző típusa létezik, de valamennyi szívelégtelenséghez vezet. Tünetei nem specifikusak, sok más betegségre is utalhatnak.

Az egyik első tünet a légszomj, amitől az olyan egyszerű tevékenységek is, mint a lépcsőzés, vagy egy rövid séta súlyos kihívássá válhatnak. Előrehaladott stádiumban az erős fulladás mellett gyengeség, fáradékonyság jelentkezik, és az ajkak elkékülése (cianózis) is jellemző.

Bárkit érinthet

A magas tüdővérnyomás bárkit érinthet, bármely életkorban, leggyakrabban mégis fiatal nőnknél fordul elő. Kiváltó oka az esetek többségében nem ismert, és csak nagyon ritkán örökletes. A jelenlegi kezelési lehetőségek korlátozottak, bár az utóbbi időben a betegek életkilátásai javultak.

A magyar Tüdőér Egylet és a PHA Europe (Európai Magas Tüdővérnyomás Szervezet) február 28-án, a Ritka Betegségek Nemzetközi Napján Európa-szerte figyelemfelhívó kampányt indított, hogy felhívja a potenciális betegek figyelmét a magas tüdővérnyomásra. Ha hirtelen légszomjat, gyengeséget vagy fáradékonyságot érez, feltétlenül forduljon orvoshoz!


Szerző: Vital

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés