Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Halálos betegséget jeleznek az elkékült ajkak

Nehézséget okoz a lépcsőzés? Fullad? Elkékülnek az ajkai? Bár ezek a tünetek számos szív-érrendszeri és tüdőbetegségre utalhatnak, egy ritka és halálos veszélyt jelentő betegség, a pulmonális artériás hipertónia tünetei is lehetnek.

A pulmonális artériás hipertónia (magas tüdővérnyomás, PHA) igen ritka betegség – egymillió emberből átlagosan ötvenet érint –, mégis bárkinél előfordulhat. A feltevések szerint nagyon magas a nem diagnosztizált esetek száma, és gyakran túl későn ismerik fel, de ha már diagnosztizálták, akkor minden nap számít annak megakadályozásában, hogy ez az amúgy halálos betegség tovább terjedjen.

Nehéz felismerni

A betegség a tüdőre és a szívre van hatással, és a tüdőartériákban fellépő magas vérnyomás jellemzi. Több különböző típusa létezik, de valamennyi szívelégtelenséghez vezet. Tünetei nem specifikusak, sok más betegségre is utalhatnak.

Az egyik első tünet a légszomj, amitől az olyan egyszerű tevékenységek is, mint a lépcsőzés, vagy egy rövid séta súlyos kihívássá válhatnak. Előrehaladott stádiumban az erős fulladás mellett gyengeség, fáradékonyság jelentkezik, és az ajkak elkékülése (cianózis) is jellemző.

Bárkit érinthet

A magas tüdővérnyomás bárkit érinthet, bármely életkorban, leggyakrabban mégis fiatal nőnknél fordul elő. Kiváltó oka az esetek többségében nem ismert, és csak nagyon ritkán örökletes. A jelenlegi kezelési lehetőségek korlátozottak, bár az utóbbi időben a betegek életkilátásai javultak.

A magyar Tüdőér Egylet és a PHA Europe (Európai Magas Tüdővérnyomás Szervezet) február 28-án, a Ritka Betegségek Nemzetközi Napján Európa-szerte figyelemfelhívó kampányt indított, hogy felhívja a potenciális betegek figyelmét a magas tüdővérnyomásra. Ha hirtelen légszomjat, gyengeséget vagy fáradékonyságot érez, feltétlenül forduljon orvoshoz!



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/magas-tudovernyomas