2024. Június 25. kedd
Egy először alkalmazott új technológiával légcsőátültetést hajtottak végre egy belga nőn, akinek egy több mint negyedszázaddal ezelőtti autóbalesetben szétroncsolódott e szerve. A donorszervet először a nő karjába ültették be, ahol új szöveteket növesztett.

A belgiumi Leuveni Egyetem kórházának szakemberei, akik a New England Journal of Medicine orvosi hetilapban ismertették az átültetés részleteit, első lépésként Linda De Crook bal alsó karjába ültették be a donorszervet, hogy hozzászoktassák a nő szervezetét a szerv befogadásához, és újraindítsák a légcső vérellátását. Tíz hónappal később, amikor elég szövet nőtt a légcső körül ahhoz, hogy elhagyathassák a pácienssel a kilökődésgátló gyógyszerek használatát, a légcsövet átültették a saját helyére.

légcsőátültetés

„Ez egy hatalmas lépés a trachea-átültetés felé. Mindig elgondolkoztam azon, hogy oly sok dolgot lehet véghez vinni, miért ne lehetne új légcsövet (létrehozni)” – hangoztatta Pierre Delaere sebészorvos, a beavatkozást végező orvoscsoport vezetője.

De Crook éveken keresztül élt fájdalmakkal és a légcsövét merevítő két fémcső okozta kellemetlen érzésekkel. „Az átültetés előtt életem egyre kevésbé volt elviselhető, állandó fájdalmakkal, injekciózással” – nyilatkozta a nő az AP amerikai hírügynökségnek. Ma már pedig arra sincs szüksége, hogy kilökődésgátló szereket szedjen.

Patrick Warnke, az ausztráliai Bond Egyetem kutatója szerint ez volt az első olyan eset, amikor egy olyan nagy donorszervet, mint a légcső, transzplantált beteg szervezetébe ültettek szövetképzés céljából még azelőtt, hogy a saját helyére került. „Ez azt mutatja, egy napon képesek lehetünk arra, hogy a páciens szervezetét egyfajta 'bioreaktorként' használjuk annak érdekében, hogy saját szöveteket növesszen” – hangoztatta.


Forrás: MTI
2010. 01. 15.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés