2024. Július 22. hétfő
A halak rendszeres fogyasztása kifejezetten szívvédő hatású, a lazachús különös színét adó festékanyagról pedig most azt is kimutatták, hogy védi a géneket hordozó DNS-t.

A rózsaszín halak és más tengeri herkentyűk, mint a lazac, a királyrák vagy a homár színe az astaxantin nevű anyagnak köszönhető. Különösen a vadlazac húsa tartalmaz belőle sokat. Egy néhány évvel ezelőtt végzett vizsgálat során kiderült, hogy a természetes festékanyag adagolásával jelentősen csökkenthető a vérben egy gyulladásjelző fehérje mennyisége, ezáltal pedig a szívinfarktus rizikója is.

lazac, DNS

Amerikai és koreai kutatók fiatal, egészséges koreai nőknek adtak különböző mennyiségben astaxantint. A heteken át tartó vizsgálat során mérték a résztvevők vérében a gyulladásjelző fehérje szintjét, valamint sok más olyan biológiai anyagét is, amelyek a DNS károsodására utalhatnak.

Az eredmények azt mutatták, hogy az astaxantin hatására az immunrendszer aktivitása kifejezetten megnövekedett, a gyulladást jelző anyagok mennyisége csökkent, és az örökítőanyag károsodására utaló laboratóriumi eltérések is visszafejlődtek – derült ki a Nutrition and Metabolism szakfolyóiratban ismertetett tanulmányból.

A szervezetben folyamatosan képződő szabad gyökök károsítják a genetikai állományt, a kutatók szerint az astaxantin antioxidánsként 550-szer hatékonyabban képes ezek ellen fellépni és a DNS-t védeni, mint a sokak által szedett E-vitamin.


Forrás: MTI

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés