2024. Április 29. hétfő
Aggasztóan magas higanykoncentrációt találtak kutatók az Egyesült Államokban árusított szusifalatokban rejlő nyers tonhalban. A vizsgálati eredmény azért vált ki aggodalmat, mert a nehézfémnek egészségkárosító hatása van.

Egyes tonhalfajok esetén a higanytartalom több mint háromszorosával haladta meg az amerikai környezetvédelmi hatóság (EPA) által megadott határértéket – számoltak be felfedezésükről a kutatók a Biology Letters című folyóiratban.

tonhal, szusi, higany

Az elemzéshez New York, New Jersey és Colorado állam éttermeiből és szupermarketjeiből szereztek be száz tonhalas szusimintát, majd laboratóriumban kiértékelték azokat.

Az EPA testtömeg-kilogrammonként 0,1 mikrogrammban határozta meg a szervezetbe jutó higanytartalom felső határértékét. A vizsgálat kimutatása szerint egy hatvan kilós nő egy átlagos adag tonhalat tartalmazó szusi elfogyasztásával testtömeg-kilogrammonként 0,35 mikrogramm higanyt juttat a szervezetébe. (A nagy szemű tonhal a legnépszerűbb alapanyag a szusikészítésnél.)

A rendkívül drága – és mellesleg kihalás szélén álló – kékúszójú tonhal 0,18 mikrogrammos szintje is meghaladta a javasolt határértéket.


Forrás: MTI
2010. 04. 25.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés