2024. Június 22. szombat
Az érzelmi evés minden bizonnyal a legtöbb ember számára ismerős érzés, legyen szó akár egy rosszul sikerült hétről a munkahelyünkön, ami után másra sem vágyunk, mint egy jó filmre és egy nagy tál pattogatott kukoricára, vagy egy kemény vizsgahétről, amikor tanulás közben megállás nélkül majszoljuk az édességet.

Szakemberek azonban legújabban azt is kimutatták, hogy attól függően, hogy éppen milyen a hangulatunk, más és másféle ételt kívánunk meg. Ha például a szőlő és a csokidrazsé közül lehet választani, aki jó hangulatban van, inkább az előbbit, aki viszont rosszkedvű, inkább az utóbbit fogja kérni. A Delaware Egyetem szakembere, Meryl Gardner professzor azonban a miértekre is kíváncsi volt, vagyis arra, mitől fordulhat elő, hogy rosszkedvünkben inkább egészségtelen, míg jókedvünkben inkább egészséges ételeket kívánunk meg.

Gardner és munkatársa, Brian Wansink kutatásuk során arra a megállapításra jutottak, hogy sok minden múlik azon, az adott pillanatban éppen hogyan viszonyulunk az időhöz. Ha például levertek vagyunk, és tudjuk, hogy valami nincs rendben, olyan dolgokra igyekszünk koncentrálni, ami térben és időben is közel van, vagyis ilyenkor inkább látjuk a fát, mint az erdőt, ezért van az, hogy hajlamosabban vagyunk valami egészségtelen, ám akkor éppen jól eső ételt venni magunkhoz. Ezzel szemben, amikor jó a kedvünk, nagyobb távlatokban bírunk gondolkodni, így inkább szem előtt tartjuk azt, hogy hosszú távon mivel járunk jól, ezért fordul elő, hogy ilyen esetben valamilyen egészségesebb nassolni való után nézünk.

A szakemberek négy kísérletet is elvégeztek laboratóriumi körülmények között, hogy alátámasszák a fenti teóriát, és az eredmények azt mutatták, hogy a feltételezések megállják a helyüket. A fenti ismeretek fényében mindenkinek érdemes jóval tudatosabban hozzáállni a hangulatfüggő nassolgatáshoz, és rosszkedv esetén figyelmeztetni magunkat arra, hogy egy nagy tábla csokoládé helyett nem lenne-e jobb ötlet zenét hallgatni, vagy felhívni egy barátunkat és kipanaszkodni magunkat.


Forrás: Medipress
2014. 02. 24.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés