2024. Július 15. hétfő
A kontaktlencse viselése növelheti azoknak a gyermekek az önbizalmát is, akik amúgy negatívan és kritikusan szemlélik saját kinézetüket. Kutatók szerint a kontaktlencsék segítségével a gyermekek több társas és sporttevékenységben vehetnek részt, ezért barátaik is jobban elfogadják őket.

Amerikai kutatók három éven át követtek nyomon 8-11 éves gyerekeket, akik egy része szemüveget, másik része kontaktlencsét viselt. A kutatás ideje alatt a szakértők folyamatosan figyelemmel kísérték a gyermekek önképének változását, és viselkedési formáikat.

kontaktlencse, önbizalom

A három év végén a kontaktlencsét viselő gyermekek minden esetben magasabb pontszámot értek el az önértékelési teszteken, valamint könnyebben és gyorsabban szereztek barátokat, mint a szemüvegesek.

„Korábbi kutatások során kiderült, hogy a szemüveg viselése negatívan befolyásolja az önértékelést a gyermekek esetében, ezért egyáltalán nem meglepő, hogy a kontaktlencse ilyen hatással van az önbizalmukra és önképükre – nyilatkozta Mitchell J. Prinstein, az Észak-Karolina Egyetem munkatársa. A kontaktlencsét viselő gyermekek sport és társas tevékenységekben is aktívabbak, így mozgékonyabbak, és könnyebben barátkoznak, mint a szemüvegesek.”


Forrás: Medipress
2009. 03. 10.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés