2021. Május 17. hétfő
A magas koleszterinszint nem csak a keringési rendszert károsítja. Egy állatokon végzett kísérlet szerint, melyet a The FASEB című folyóiratban közöltek, az emelkedett koleszterinszint növeli az ún. oxidatív stressz hatását a porc sejtjein, ezzel azok halálát és ízületi gyulladást okozva.

„A csapatunk már el is kezdte dietetikusok segítségével az emberek oktatását az egészséges étkezésről, mellyel a koleszterint alacsony szinten tudják tartani. Mindez a Prince Charles Hospital ortopédiai sebészek együttműködésével valósult meg” – nyilatkozta Indira Prasadam, Ph.D., a kutatás munkatársa, a Queensland University of Technology intézményből.

Termelj magad kollagént és maradj fiatal!> > >  

A kutatás során két különböző állatmodellt használtak az emberi hiperkoleszterinémia utánzására. Az elsőnél az egerekben az ApoE gén módosításával érték el a magas szintet, míg a másodiknál patkányoknak az egészségtelen étkezés okozta az emelkedett értéket. Ezután egy műtéttel térdsérülést hoztak létre az állatokban, melyet ízületi gyulladás követett. Az egészséges táplálékot fogyasztókhoz képest a hiperkoleszterinémiás egerekben és patkányokban súlyosabb ízületi gyulladás állt fenn. Továbbá, amint a koleszterinszintet csökkentő atorvastatint alkalmazták az állatoknál jelentősen csökkent a gyulladás a nem kezelt csoporthoz képest. „Amint arra gondoltunk, hogy az ízületi gyulladás minden aspektusát felfedtük már, érkezik egy ilyen jelentős eredmény” – nyilatkozta Thoru Pederson, Ph.D., a FASEB főszerkesztője. „ A hiperkoleszterinémia fókuszában (akár öröklött, akár sporadikus) mindig is az érrendszer állt, azonban itt van számunkra egy új izgalmas felfedezés.”


Forrás: Medipress
2016. 10. 22.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés