2024. Június 17. hétfő
Egyesek szinte el sem tudják képzelni a reggelt kávé nélkül, de egy friss kutatás szerint a fekete leves nem csak erre jó: bizonyos fajtái állítólag az életünket is meghosszabbíthatják.

A Vascular Medicine szaklapban megjelent kutatás során a görög Ikária-sziget idős lakóit vizsgálták, ahol a világon a legmagasabb az átlagéletkor. Kimutatták, hogy a rendkívüli szív-érrendszeri egészségük titka egy csésze görög kávé. Azokra viszont, akik átlagos kávét fogyasztottak, például a Nagy-Britanniában elterjedt fajtákat, nem gyakorolt ilyen kedvező egészségügyi hatást.

Az Athéni Orvostudományi Egyetem kutatásának vezetője, Dr. Gerasimos Siasos elmondta, hogy a polifenolokban és antioxidánsokban gazdag, ugyanakkor kevés koffeint tartalmazó főzött görög kávé nagyobb előnyökkel jár az egészségre, mint más kávéfajták. „Eredményeink újabb bizonyítékot szolgáltatnak a táplálkozási szokások és a szív-érrendszeri egészség összefüggéséhez” – összegezte a kutató. „Figyelembe véve a kávéfogyasztás világméretű népszerűségét, és azt, hogy már egyetlen kávéfajta akár kismértékű egészségügyi előnyei is jelentős közegészségügyi hatást gyakorolhatnak, kutatásunk jó kiindulási pont lehet.”

Az egyetem kutatói a kávéfogyasztási szokások és az endoteliális működés közötti összefüggést vizsgálták. Kiderült, hogy a 142 hatvanöt éven felüli megkérdezett szigetlakó közül az a 87 százalék, aki kizárólag görög kávét iszik, jobb endoteliális működéssel rendelkeznek, mint azok, akik másfajta kávét fogyasztanak. Az endoteliális működési zavar magas vérnyomáshoz és diabéteszhez vezethet. Az utóbbi idők kutatásai azt mutatják, hogy a mértékletes kávéfogyasztás csökkentheti a szívbetegség kockázatát, és jótékony hatással lehet az endoteliális működésre. Dr. Siasos azonban azt is hozzátette, hogy a kávéfogyasztás a szív-érrendszeri egészségre gyakorolt pozitív hatásainak pontos meghatározásához további kutatásokra lesz szükség.


Forrás: Medipress
2013. 03. 27.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés