2024. Június 24. hétfő
A káposztafélék, beleértve a brokkolit is, nem csak az emésztés, hanem az immunrendszer működésében és ezáltal az egész szervezet egészségében is fontos szerepet játszanak – derült ki egy nemzetközi kutatásból.

A káposzta vagy a brokkoli a benne lévő tápérték, a rostok és vitaminok mellett olyan anyagokat is tartalmaz, melyek szükségesek ahhoz, hogy bőrünk és bélrendszerünk egészséges legyen. Biztosítják, hogy megfelelő baktériumok legyenek megfelelő arányban testünknek ezeken a felszínein.

brokkoli, immunrendszer

Ezek, a védősejtek sorompójaként működő anyagok a beleken belül óvnak a kedvezőtlen anyagok felszívódása ellen, ugyanakkor segítik az emésztést is. Ha egyensúlyuk megbomlik, gyulladásos bélbetegségek alakulhatnak ki. Az első védősorompó alatt immunsejtek sorakoznak, amelyek speciális fehérvérsejtek.

Marc Veldhoen és munkatársai azt találták, hogy a káposztafélék olyan kémiai jelet tartalmaznak, amely szükséges az immunrendszer zavartalan működéséhez. Amikor kísérleti egereket három hétig olyan étrenden tartották, amely nem tartalmazta ezeket a tápanyagokat, a védő immunsejtek 70-80 százaléka eltűnt.

A kutatók kimutatták, hogy a védősejtek jelenléte az AhR sejtfelszíni fehérjétől függ. Ha ez a receptor nincs ott, az egerek e létfontosságú védőrendszere hiányzik. Még a sebgyógyulás is késik. Mindennek a rendszernek az épségéhez a nyers zöldségek rendszeres fogyasztása kell.

„Vonzó gondolat, hogy az állatkísérletes adatokat közvetlenül átvigyük emberre is – mondta a kutatás vezetője – de még sok egyéb tényező is szerepet játszhat ezekben a megfigyelésekben.” A Cell című szaklapban megjelent tanulmány végén a kutatók hangsúlyozzák, hogy a bőséges zöldségevés nem csak a táplálkozási tapasztalatok, hanem az eddigi tudományos eredmények szerint is igen fontos.


Forrás: MTI
2011. 10. 27.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés