2024. Július 21. vasárnap
A koszorúérműtétek után megváltozik a betegek ízérzékelése – állapították meg dietetikusok, egyúttal felhívva a figyelmet arra, hogy mindez befolyásolhatja az operáció utáni diétát és ezzel a beteg gyógyulását is.

Mary Keith kanadai dietetikus felfigyelt arra, hogy a koszorúér-áthidaló műtétek után a betegek egy része nem szívesen eszik meg bizonyos ételeket, amelyeket korábban nagyon kedveltek, illetve ízlésük fordítva is változik. A szakember és munkatársai 33, koszorúér-áthidaló operációra váró beteg részvételével tovább vizsgálták a témát.

ízérzékelés, műtét

Az átlagosan 62 éves vizsgálati alanyoknál négy alkalommal végeztek ízvizsgálatot. Először a műtét előtt, majd a kórházból távozás után, illetve öt hét múlva és a műtét utáni negyedik hónap végén. Minden alkalommal kicsi edényekből, folyékony formában kapták az ízlelni valót.

Az operáció előtti ízérzékeléshez képest a betegek sokkal erősebben érezték az alapízeket – sós, édes, savanyú, keserű – a műtét után, és máshogy érzékelték egyes ételek, például a citrom vagy a sült krumpli ízét is. Korábbi vizsgálatok jelezték, hogy az éhség fokozza az ízérzékelést, ezért a kutatók feltételezték, hogy a változásokban a műtét előtti és utáni koplalás is szerepet játszhat.

Érdekes, hogy sok szívbeteg a műtét után nem kívánta folytatni a vizsgálatot – elképzelhető, hogy éppen azért, mert voltak, akik számára az operáció előtti, kedvelt ételek íze kellemetlenül megváltozott.

A vizsgálat eredményei felvetik a kérdést, hogy a betegek a műtét után esetleg azért javulnak lassabban, mert nem táplálkoznak megfelelően, éppen a kritikus lábadozási időszakban. A kutatók figyelmeztetnek arra, hogy a sebészeti beavatkozások után adott, erősítőnek szánt ételek gyakran eleve édesek és ha ezek íze túlságosan édessé válik, a beteg nem szívesen eszi meg őket.


Forrás: MTI
2010. 08. 01.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés