2024. Február 25. vasárnap
Az akut törések gyorsabban és kevesebb szövődménnyel gyógyulnak a sürgősségi műtét után, ha a gyógyulás időszakában a betegek nem dohányoznak – állapították meg svéd kutatók.

Korábbi kutatások már egyértelműen jelezték, hogy a dohányzás műtét előtti szüneteltetése gyorsabb gyógyulást eredményezett és csökkentette a műtét utáni szövődményeket, most pedig először vizsgálták a műtét utáni leszokás hatásait.

dohányzás, törés, műtét

„A dohányzás az egyik legfontosabb egészségügyi és a gazdasági probléma, továbbá jelentős negatív hatással van a műtéti eredményekre” – mondta Dr. Hans Nåsell, a svédországi Karolinska Intézet vezető sebészeti tanácsadója. A dohányzás gátolja a vérkeringést és csökkenti a vér oxigénszintjét, ami a gyógyulásra rövid és hosszú távon is hatással lehet: többek között késve vagy egyáltalán nem gyógyulnak be a csont-, bőr-és más lágy szövetek, vagy a seb helyén fertőzés alakul ki.

Nåsell és munkatársai három stockholmi kórházban végeztek kísérletet: akut törések miatt sürgősségi műtéten átesett dohányosoknak ajánlottak fel egy dohányzásról leszoktató programot a műtét utáni két napon belül. A résztvevőknek egy-két személyes konzultációt ajánlottak, emellett rendszeres telefonkapcsolatban maradtak a programra kiképzett nővérekkel. A hat hetes utókezelés alatt a betegeket arra ösztönözték, hogy ne dohányozzanak és ingyenes nikotinhelyettesítőt biztosítottak, ha szükség volt rá.

Az eredmények szerint az eddigi ismeretekkel ellentétben nem csak az segít, ha a beteg a műtét előtt hagy fel a dohányzással, hanem az azutáni leszokás is: a betegeknél közel felére csökkentette a szövődmények kialakulását.

A dohányzás abbahagyását támogató programban mindössze két-három órás konzultációra van szükség az ápolószemélyzettel, ami lényegesen kevesebb idő, mint amit a dohányzás mellékhatásaként keletkezett, rosszul begyógyult sebek kezelésére fordítanak – mondta el Nåsell, aki azt reméli, hogy a tanulmány ösztönözni fogja a kórházakat és klinikákat, hogy a dohányzásról leszoktató programokat rutinszerűen felajánlják a sürgősségi műtéten átesett betegnek. Azt is hozzátette, hogy felmérések szerint a legtöbb dohányos szívesen leszokna káros szenvedélyéről.

Svédországban kötelező a leszoktatás lehetőségét biztosítani minden műtött betegnek, függetlenül attól, hogy a műtét tervezett vagy rendkívüli.


Forrás: Medipress
2010. 06. 10.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés